Agris.cz - agrární portál

MZe již bude jednat o nižší minimální ceně obilí než v prosinci

26. 1. 1998 | ČTK

MZe již bude jednat o nižší minimální cene obilí než v prosinci

PRAHA 26.ledna (CTK) - V soucasné dobe již existují duvody, aby MZe jednalo se zástupci zemedelcu o nižší minimální garantované cene potravinárské pšenice, než tomu bylo v prosinci lonského roku. Tehdy zástupci Agrární komory Ceské republiky (AK) odmítli návrh MZe na minimální garantovanou cena potravinárské pšenice ve výši 4200 korun za tunu. Novinárum to dnes rekl místopredseda vlády a ministr zemedelství CR Josef Lux.

Podle jeho slov svetové ceny spíše klesají a úroven cen ukazuje, že cena 4200 Kc/t by byla na hranici únosnosti. MZe je pripraveno podle Luxe zahájit jednání o minimální garantované cene obilí ihned, jakmile AK bude schopna korigovat svuj názor na tuto cenu.

Podle informací CTK zástupci AK prosazovali na lonském prosincovém jednání Rady Státního fondu tržní regulace v zemedelství (SFTR) svuj návrh na minimální cenu ve výši 4400 korun za tunu potravinárské pšenice. V dusledku jeho neprijetí pak odmítli pristoupit na minimální garantovanou cenu potravinárské pšenice pro letošní rok ve výši 4200 Kc/t.

Naopak soukromí zemedelci s výší minimální garantované ceny 4200 Kc/t souhlasí. Vyplynulo to z dnešního jednání predsedy Sdružení soukromých zemedelcu Josefa Stehlíka a ministra Luxem, o kterém CTK informovala tisková mluvcí MZe Marcela Dvoráková.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 26. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 08:10