Agris.cz - agrární portál

MŽP připravilo program podpory alternativních zdrojů energie

28. 1. 1998 | ČTK

MŽP pripravilo program podpory alternativních zdroju energie

PRAHA 28.ledna (CTK) - Program podpory obnovitelných zdroju energie na léta 1999 až 2007 vypracovalo ministerstvo životního prostredí. V prípade schválení programu vládou by mel stát investovat do alternativní energetiky 15,6 miliardy korun, vetšinou formou návratných podpor. Novinárum to dnes rekl námestek ministra životního prostredí Vladislav Bízek s tím, že nové alternativní zdroje by na konci zmíneného období vyrobily tri procenta nynejší energetické spotreby Ceské republiky.

Bízek pripustil, že s ohledem na možnosti CR nelze na alternativních zdrojích založit energetiku státu. "Chceme však podporovat alternativní zdroje energie u stredních a menších spotrebitelu," dodal. Financní pomoc bude podle nej smerovat hlavne k podnikum a obcím; ministerstvo by však chtelo podporit i instituce zabývající se výzkumem.

Podle Bízka skýtá nejvetší využitelné možnosti náhradních energetických zdroju biomasa. Jako príklad nekolika tepláren, které ji spalují, uvedl námestek pelhrimovskou teplárnu. Ta podle nej biomasou vytápí polovinu okresního mesta. Dalším alternativním zdrojem mají být napríklad fotovoltaické clánky využívající svetla.

Bízek podtrhl, že zmínený program není závislý na deregulacích cen elektriny a tepla ani na uvažované ekologické dani; doplnil však, že narovnání cen tepla by projektu prospelo.

Program bude financován cástecne ze státního rozpoctu a ze Státního fondu životního prostredí; na podporu pestování biomasy by melo prispet ministerstvo zemedelství. Vzhledem k tomu, že jednotlivé projekty nebudou financovány v plné výši, pocítá program s investicemi ze soukromého sektoru ve výši 6,5 miliard korun.

Sona Remešová maj kš


Zdroj: ČTK, 28. 1. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 02:02