Agris.cz - agrární portál

Podle Luxe jablka ovlivní vztah ČR k EU

13. 3. 1998 | ČTK

Podle Luxe jablka ovlivní vztah CR k EU

PRAHA 13.brezna (CTK) - Evropská unie (EU) by podle místopredsedy vlády a ministra zemedelství Josefa Luxe navrhovanými odvetnými opatreními za kvótu na dovoz jablek do CR zkomplikovala vztah naší zeme k této instituci. Vyplývá to z jeho rozhovoru pro dnešní Právo.

"Doufám, že EU nebude proto takhle zkratkovite jednat, uvedomí si politické dopady, že jsme v situaci, kdy budeme muset v referendu vysvetlit a presvedcit obcana, že je dobré pripojit se k EU. Musíme jim vysvetlit všechny klady, ale i zápory. Odvetnými opatreními by EU rozšírila zbytecne seznam záporu a ztížila pozici nejen této, ale i budoucí ceské vlády," rekl Lux.

"Stále verím, že ministri EU ...budou mít urcitou politickou odpovednost. Kdyby padlo rozhodnutí o sankcích, bylo by to nebezpecné ze dvou duvodu. Za prvé by to zkomplikovalo zahájenou diskusi s EU, za druhé vetší nebezpecí vidím v tom, že by kroky Bruselu mohly snížit duveru lidí v serióznost EU, protože je evidentní, že sankce nemají ekonomické zduvodnení. Kdyby se tak stalo, byla by porušena vzájemná dohoda, která ríká, že se má vždy o problémech nejdríve vyjednávat. Proto jsem požádal ministra zahranicí, aby to svým kolegum ze zemí EU vysvetlil," rekl v rozhovoru pro dnešní Právo Lux.

Zopakoval tak svou víru, že EU na ministerské úrovni navrhovaná odvetná opatrení za jablecnou kvótu neschválí a opetovne obhajoval postup ceské strany, která stanovila kvótu na dovoz jablek z EU do CR v rocní výši 24.000 tun, nad niž jsou dovozy zatíženy 100procentní celní sazbou, jako ekonomický zduvodnitelný a seriózní.

kri bk


Zdroj: ČTK, 13. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 06:14