Agris.cz - agrární portál

Pomsta EU za jablka může zlevnit potraviny na tuzemském trhu

13. 3. 1998 | ČTK

Pomsta EU za jablka muže zlevnit potraviny na tuzemském trhu

PRAHA 13.brezna (CTK) - Tuzemští spotrebitelé se mohou tešit na levnejší potraviny v prípade, že Evropská unie (EU) prijme odvetná opatrení za kvóty na dovoz jablek do CR. Pokud domácí výrobci veprového masa, drubeže a jablecných štáv nebudou schopni kvuli vysokým clum svou produkci vyvézt, budou je muset prodat v tuzemsku, uvádejí Lidové noviny (LN). Prebytek nabídky bude podle listu nutne tlacit ceny dolu.

Tajemník Agrární komory Jan Záhorka však v LN upozornuje na to, že tlak na snížení cen masa bude velmi mírný, nebot preferencní kvóty na EU na veprové ci drubeží maso jsou velmi nízké. Zatímco spotreba veprového masa v CR se za rok pohybuje na 350 tisících tunách, vývoz do zemí evropské patnáctky ciní necelých pet tisíc tun.

Horší by podle nej bylo, kdyby EU zvýšila cla na mlécné výrobky. Tam je vývoz daleko vyšší a komise o tom dokonce uvažovala, rekl Záhorka.

aol bk


Zdroj: ČTK, 13. 3. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:48