Agris.cz - agrární portál

Nynější teplé počasí zvyšuje riziko nižší úrody ovoce

25. 2. 1998 | ČTK

Nynejší teplé pocasí zvyšuje riziko nižší úrody ovoce

HOLOVOUSY (okres Jicín) 25.února (CTK) - Nynejší teplé únorové pocasí zvyšuje riziko, že mrazy poškodí stromy v kvetu a tím pádem bude nižší úroda ovoce. Nejvíce jsou ohroženy broskve a merunky, u nichž je nástup vegetace nejranejší a pri teplém pocasí by mohly rozkvést již zacátkem dubna. CTK to rekl Jan Blažek z Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnárského v Holovousích na Jicínsku.

Pokud by prišly mrazy až kolem 20 stupnu pod nulou, mohlo by podle jeho slov dojít i k poškození peckovin ve dreve. Nejhur by na to byly sady na jižní Morave, i když tam již nejsou jarní mrazy nikdy tak silné jako v Cechách. Jablone jsou zatím v klidu a nynejší pocasí je prakticky nijak neovlivnilo.

Prestože je letošní rok co se týce teplot abnormální, je podle Blažka vždy velmi težké predpovídat prípadné následky na úrodu. Vše pritom záleží na dalším vývoji pocasí, pricemž ideální by byly teploty kolem nuly, ci mírne nad nulou.

Zdenek Rychtera bm


Zdroj: ČTK, 25. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 19:57