Agris.cz - agrární portál

MZe je připraveno jednat o zrušení dovozní kvóty na jablka

5. 2. 1998 | ČTK

MZe je pripraveno jednat o zrušení dovozní kvóty na jablka

PRAHA 5.února (CTK) - Ministerstvo zemedelství CR je pripraveno jednat o postupu pri prípadném zrušení dovozní kvóty na jablka z EU, kdykoli druhá strana pocítí potrebu takového jednání. Zpravodaji CTK to dnes rekl námestek ministra zemedelství CR Antonín Kalina v reakci na žádost Evropské komise (EK) o okamžité zrušení zmínené celní kvóty. Podle jeho slov je CR k takovému postupu dokonce zavázána clánkem 31 a 34 Evropské dohody mezi CR a EU.

"Toto opatrení není na vecné casy, je docasné, tedy pro letošní rok, a v žádném prípade nezastavuje dovoz konzumních jablek," uvedl Kalina. Dodal, že opatrení tomuto dovozu poskytuje celou ctvrtinu tuzemského trhu, a to za prijatých smluvních i preferencních podmínek.

Z hlediska mezinárodních závazku CR je podle Kaliny rozhodnutí vlády o zavedení dovozní kvóty na jablka v porádku, a to jak z hlediska procedurálního, tak i vecného. Diskriminacní charakter kvóty, který akcentuje EK, Kalina nevysvetlil, ale rekl, že v puvodním návrhu MZe se dovozní kvóta týkala veškerých dovozu konzumních jablek bez rozlišení zeme puvodu. Omezení pusobnosti kvóty na EU je tedy v kompetenci Ministerstva prumyslu a obchodu CR.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 5. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:01