Agris.cz - agrární portál

Zemědělci v pohraničí chtějí změnu v dotacích

25. 4. 1998 | ČTK

Zemedelci v pohranicí chtejí zmenu v dotacích

PRAHA 25.dubna (CTK) - Podmínku, aby poskytnutí státních dotací na ochranu porostu bylo vázáno na splnení všech závazku vuci Pozemkovému fondu a termín žádostí o ne byl prodloužen z puvodního 28.února až do 31.kvetna chtejí prosadit clenové Okresní agrární komory (OAK) pro okresy Liberec a Jablonec. Informují o tom dnešní Zemské noviny (ZN) s tím, že zemedelci chtejí na vládu, která jediná muže o zmene v dotacním mechanismu rozhodnout, apelovat prostrednictvím senátoru a poslancu za Liberecko a Jablonecko.

"Na nedávném setkání s nimi jsme svuj požadavek prednesli místopredsedovi Senátu Premyslu Sobotkovi, který si vyžádal potrebné podklady a slíbil, že se o vec zasadí," rekl listu predseda OAK Jirí Sameš. Podle neho je totiž podmínka, aby poskytnutí státních dotací na ochranu porostu bylo vázáno na splnení všech závazku vuci Pozemkovému fondu naprosto nesmyslným požadavkem, který rade zemedelcu znemožní dosáhnout na státní dotace jen proto, že mechanismus umazávání pohledávek je nepružný nebo že zemedelci dluží pár tisíc.

Další podmínkou, která znemožnuje poskytnutí dotací, je podle nej 0,1 dobytcí jednotky na hektar, protože rada restituentu ci firem, které by mely zájem pudy zkultivovat, dobytek nechová. Výsledkem by tak podle Sameše byly tisíce neobdelaných pastvin a luk a celkové zhoršení již tak špatné situace zemedelcu v pohranicí.

Státní dotace by mela cinit v prumeru 2500 až 3500 Kc na hektar podle bonity pudy a již dnes se odhaduje, že ze zhruba 45.000 hektaru zemedelské pudy na Liberecku leží až 15.000 hektaru ladem, dodávají dnešní Zemské noviny.

kri bk


Zdroj: ČTK, 25. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:25