Agris.cz - agrární portál

Respekt: Kam proudí dotace v zemědělství se nedozvíme ani letos

22. 2. 1998 | ČTK

Respekt: Kam proudí dotace v zemedelství se nedozvíme ani letos

PRAHA 22.února (CTK) - Ani v letošním roce nehodlá ministerstvo zemedelství, v jehož cele stojí lidovecký predseda Josef Lux, zverejnit, komu a kolik poskytne dotací. Pri sestavování rozpoctu na rok 1998 si pritom Lux vybojoval, že bude ze státních penez rozdávat 9,5 miliardy Kc, tedy témer o polovinu více než loni, píše týdeník Respekt v devátém císle, které vyjde v pondelí 23.února.

Tretina zmínené cástky má prijít na pujcky a záruky garancního fondu. Dalších více než pet miliard korun, což je dvakrát více než loni, je urceno na prímé dotace pro sedláky, družstva a velkoobchodníky. Zbytek penez prijde na obecní dotace.

List upozornuje na to, že z 12,5 tisíce príjemcu lonských dotací smerovaly tri do východoceské obce Nekor, kde Lux bydlí. Jedna byla dokonce prímo do rukou ministrova vzdáleného príbuzného Karla Luxe. Presné cástky dotací však nejsou známy.

Podobne lze podle Respektu z cástecného seznamu za rok 1994 vycíst, že príjemcem ctyr dotací byl v tomto roce bývalý reditel Federálního fondu tržní regulace a nynejší velkostatkár Jirí Cermák.

Ten navíc peníze od státu urcené na zatravnení cásti svých pozemku použil podle zjištení Nejvyššího kontrolního radu (NKÚ) patrne na neco jiného. Cermák totiž podle kontroloru NKÚ znovu zasel.

Týdeník se podivuje také nad systémem udelování dotací, který platil až do lonského roku a který umožnoval protekci. V den zverejnení pravidel poskytování dotací, tedy v den, od kterého se zacaly žádosti o dotace prijímat, totiž znali tato pravidla pouze úredníci ministerstva.

"V poslední zpráve NKÚ se také uvádí, že petadvacet z osmdesáti kontrolovaných osob ci firem nemelo vyrovnané dluhy vuci státu, a nikdo z nich tudíž podle dotacních pravidel nemel na dotaci nárok," uvádí dále list.

Ministerstvo proti zverejnení výše dotací argumentuje tím, že zemedelci by tím mohli být majetkove poškozeni.

nol bm


Zdroj: ČTK, 22. 2. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:14