Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři založili Odbytové družstvo producentů ovoce a zeleniny

20. 5. 1998 | ČTK

Ovocnári založili Odbytové družstvo producentu ovoce a zeleniny

HRADEC KRÁLOVÉ 20.kvetna (CTK) - Celkem 70 producentu ovoce vlastnících v CR 37 procent ploch plodných intenzivních sadu založilo v minulých dnech Odbytové družstvo producentu ovoce a zeleniny, pres než budou prodávat svoji úrodu. Cílem družstva je lepší uplatnení produkce ovoce, predevším jablek, v obchodní síti, rekl CTK tajemník Ovocnárské unie Ceské republiky Martin Ludvík.

Zakládající clenové družstva vlastní krome 6670 hektaru sadu také skladovací kapacitu na 33.000 tun ovoce, což je zhruba 60 procent všech tuzemských skladovacích kapacit vyjma vetraných a provizorních skladu.

"Družstvo by melo koncentrovat nabídku ovoce od svých clenu tak, aby s ním bylo schopno vstoupit do obchodních retezcu," rekl Ludvík. Zároven by melo prispet ke zvýšení konkurenceschopnosti ceských ovocnáru v trídení a balení ovoce. Melo by pomoci i s modernizací skladovacích technologií a zajistit lepší využití skladu.

Vzorem pro založení odbytového družstva je podle Ludvíka vyhláška Evropské unie o spolecné organizaci obchodu s ovocem a zeleninou. Clen družstva tak bude napríklad povinen prodávat pres družstvo nejméne 80 procent své produkce, zbytek bude moci zobchodovat dle svého uvážení. Družstvo bude prostrednictvím nových výsadeb ovlivnovat i zmenu odrudové skladby ovoce.

Do družstva mohou vstoupit další subjekty vcetne producentu zeleniny, uvedl Ludvík s tím, že rada pestitelu zatím vyckává. Poznamenal, že v zemích Evropské unie se pres obdobná odbytová centra zobchoduje 60 až 70 procent ovoce a zeleniny.

Sídlo družstva je v Praze, ctyri pobocky bude mít v Cechách a dve na Morave. První obchody by melo družstvo uskutecnit behem nekolika týdnu s angreštem a rybízem.

Zdenek Rychtera jw


Zdroj: ČTK, 20. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 07:59