Agris.cz - agrární portál

Pilip: Kvóta na dovoz jablek z EU bude odvolána za několik dní

18. 5. 1998 | ČTK

Pilip: Kvóta na dovoz jablek z EU bude odvolána za nekolik dní

PRAHA 18.kvetna (CTK) - Celní kvóta na dovoz jablek z Evropské unie bude oficiálne odvolána v nejbližších dnech, rekl dnes ministr financí Ivan Pilip.

Vláda dnes na návrh MF schválila narízení, kterým se ruší tato kvóta, která chránila ceské ovocnáre pred konkurencí dotovaných jablek z EU.

Kvóta oficiálne prestane platit po zverejnení vládního narízení ve sbírce zákonu. "Melo by to být za pár dní," rekl Pilip CTK v prestávce zasedání kabinetu.

Vláda rozhodla o odvolání tohoto ochranárského opatrení 11.kvetna poté, co je EU ostre odmítla a prijala odvetné kroky omezující dovoz nekterých ceských agrárních a potravinárských výrobku.

Brusel v reakci na zrušení kvót zase odvolá svá odvetná vysoká cla, kterými znemožnil vstup na trh unie ceským výrobcum masa a ovocných štáv.

Z rozpoctu fondu PHARE navíc dá ješte letos 160.000 ECU na pomoc pri budování odbytových center sadaru a ovocnáru.

Kvóta na dovoz jablek z EU v celkovém rocním objemu 24.000 tun, která mela být cerpána ctvrtletne po 6000 tunách, byla schválena v lednu.

Marek Petruš ple


Zdroj: ČTK, 18. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 05:43