Agris.cz - agrární portál

Vodohospodáři se potýkají s nedostatkem vody v Ohři

19. 5. 1998 | ČTK

Vodohospodári se potýkají s nedostatkem vody v Ohri

KARLOVY VARY 19.kvetna (CTK) - Kritický nedostatek vody v Ohri na více než 100 kilometru dlouhém úseku toku mezi prehradními nádržemi Skalka a Nechranice zužuje vodohospodáre akciové spolecnosti Povodí Ohre i zemedelce ctyr prilehlých okresu, kterí se obávají o úrodu. Martin Cidlinský z Povodí Ohre dnes CTK sdelil, že prumerný prutok na Ohri je již pres týden kolem peti metru krychlových za vterinu, což je pouze o jeden metr kubický nad hranicí krizového stavu.

Prumerný kvetnový prutok ciní podle jeho informací asi 17 metru krychlových za vterinu.

Pri trvání soucasného pocasí hrozí podle Cidlinského znacný úhyn ryb po celé délce toku kvuli nedostatku rícní vody na zredení odpadu pritékajícího do Ohre. Soucasne pri oteplení vody nastane kyslíkový deficit, který znicí témer veškerý vodní život.

Stav vody v Ohri musí pracovníci povodí regulovat odpouštením vody z prehrady Skalka, kterou již takrka vycerpali, protože prítok je nižší než odtok. Podle Cidlinského musí povodí pristoupit k regulaci vody v toku z nádrže Jesenice, která má však již nyní 90 centimetru pod stav.

Na pretrvávající sucho si stežují i zemedelci, kterí se obávají špatné úrody. Obilí nepodrostlo a proto lze predpokládat velmi nízké výnosy, míní soukromý zemedelec Michal Gurega z Hlubokého na Karlovarsku. Zemedelec z Mlýncu Pavel Diviš poukazuje na nedostatek trávy na krmení a na senáž. Pokud nezacne pršet, tráva ani obilí se podle nej již nevzpamatují.

Miroslav Molcík kri


Zdroj: ČTK, 19. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:52