Agris.cz - agrární portál

Drůbežářský závod opět zvýšil výrobu

18. 5. 1998 | ČTK

HN - 18.5.1998

Drubežárský závod opet zvýšil výrobu

- Klatovská firma zprovoznila uzenárskou výrobnu za 47 miliónu korun

- Tretí nejvetší zpracovatel drubeže v zemi predpokládá stabilitu soucasných nákupních cen kurat. Duvodem je zejména dostatek krmného obilí, které by melo v období sklizne zlevnit.

Klatovy - Zvýšení prodeju produktu z drubežího masa má od letošního roku zajistit nová uzenárská výroba, kterou vloni v cervenci zprovoznil Drubežárský závod Klatovy (DZ), a.s., tretí nejvetší zpracovatel drubeže v CR. Nový provoz, jehož investicní náklady vcetne stavby prevýšily 47 miliónu korun, vyrobil do konce roku 535 tun masných výrobku. V letošním roce se má jeho produkce uzenárských výrobku témer ztrojnásobit. "Zavedením tohoto druhu výrobku se dále zvyšuje spotreba drubežího masa i naše konkurenceschopnost," rekl generální reditel DZ Antonín Mottl.

V soucasné dobe nakupují DZ kure I. jakosti za 28 Kc/kg, což je cena shodná s koncem lonského roku (prumerná lonská nákupní cena byla 25,80 Kc/kg). "Pro letošní rok už predpokládáme stabilní ceny," rekl Mottl. "Krmného obilí je dostatek a jeho cena by se mela po sklizni dostat na nižší než lonskou úroven," dodal výrobní námestek Josef Sazama. Prodejní cena kurete z DZ je nyní od 55 do 58 Kc/kg.

Do SRN loni podnik exportoval 16 procent výroby. Odvetná opatrení Evropské unie proti ceské kvóte na dovoz jablek se firmy také dotkla. "Trhy jsme sice neztratili, ale dodávky jsou nižší," rekl Mottl. Firma s 355 pracovníky dosáhla cistého zisku 14,8 miliónu Kc, což predstavuje trímiliónový pokles zaprícinený vyšší tvorbou rezerv.

vap


Zdroj: ČTK, 18. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 04:56