Agris.cz - agrární portál

Kvóty na jablka mohou být zrušeny zřejmě počátkem června

13. 5. 1998 | ČTK

Kvóty na jablka mohou být zrušeny zrejme pocátkem cervna

PRAHA 13.kvetna (CTK) - Dovozní kvóty na jablka ze zemí Evropské unie by mohly být zrušeny zrejme již od 1.cervna letošního roku. Pro CTK to dnes rekla tisková mluvcí ministerstva zemedelství Marcela Dvoráková.

Podle jejích slov na príštím jednání vlády predloží ministr financí Ivan Pilip návrh narízení vlády, kterým se ruší predchozí narízení o zmínených dovozních kvótách. Vláda toto narízení schválí a po jeho zverejnení ve sbírce zákonu budou dovozní kvóty zrušeny. Ve sbírce zákonu muže narízení vyjít zhruba do týdne.

O zrušení kvóty na dovoz jablek z EU rozhodla vláda 11.kvetna. Ministerstvo zemedelství to zduvodnilo poklesem zásob cerstvých konzumních jablek k 30.dubnu na 10.000 tun, což je pro toto období primerený stav. Ke stejnému datu loni to bylo 20.000 tun. Svoji roli také hrálo rozhodnutí EU uplatnit druhou vlnu odvetných opatrení, pokud CR nezruší celní kvótu a sazbu behem 2.ctvrtletí. Ty by se týkaly pozastavení celních preferencí u dovozu do EU u sušeného mléka, másla a sýru, vcetne tvarohu.

Kvótu na dovoz jablek z EU schválila vláda 14.ledna letošního roku a 17.brezna pak Rada ministru EU schválila sérii protiopatrení. S platností od 1.dubna pozastavila preferencní 20procentní clo uplatnované pri dovozu ceského veprového masa a drubeže. Uvalila na toto zboží normální 100procentní clo uplatnované vuci neclenum EU, kterí nemají zvláštní režim. Clo na jablecný koncentrát a cernorybízový mošt zvýšila ze 48 na 100 procent.

Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 13. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:17