Agris.cz - agrární portál

S uskladněním letošní sklizně na Vysočině problémy nebudou

12. 5. 1998 | ČTK

S uskladnením letošní sklizne na Vysocine problémy nebudou

JIHLAVA 12.kvetna (CTK) - S uskladnením letošní sklizne na Ceskomoravské vrchovine problémy nejspíše nebudou. Sila i zemedelští prvovýrobci mají dostatecnou skladovací kapacitu. Navíc, pri stávajícím suchu je predcasné tvrdit, že letos bude nadprumerná úroda, míní zemedelci.

Podle Zdenka Ružicky, manažera Agro Merín na Ždársku, je predpoklad, že v dobe sklizne bude ve skladech v Ceské republice zhruba 600.000 - 800.000 tun obilí. Plochy ozimu se mezirocne zvýšily o deset procent, jarin o pet procent.

Agro Merín nebude mít s letošní sklizní problémy. Obilí letos pestuje na 4000 ha, což je stejne jako loni, a ceká prumernou úrodu. Bude-li nadprumerná, nebude muset vykupovat další obilí pro dobytek, jehož zástava mírne vzrostla.

Problémy s výkupem krmného obilí na Ždársku nebudou ani podle vedoucího oddelení služeb a marketingu ždárského Zemedelského zásobování a nákupu (ZZN) Milana Rocánka. V regionu je vysoký zástav veprového žíru. ZZN má skladovací kapacitu 50.000 tun.

Dostatecnou volnou kapacitu má i ZZN Trebíc se sídlem v Krahulove. Z celkové kapacity sil 80.000 tun je zaplneno zhruba 30 procent, uvedl reditel Karel Bednár. Spolecnost uzavrela smlouvy na výkup repky se zhruba triceti prvovýrobci.

Jaroslava Mikešová bm


Zdroj: ČTK, 12. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 19:15