Agris.cz - agrární portál

EK doufá, že ČR zruší "jablečnou kvótu" do konce června

5. 5. 1998 | ČTK

EK doufá, že CR zruší "jablecnou kvótu" do konce cervna

BRUSEL 5.kvetna (zpravodaj CTK) - Evropská komise doufá, že Ceská republika zruší nejpozdeji do konce cervna kvótu na zvýhodnený dovoz jablek z Evropské unie. Dohoda, k níž v Praze dospeli komisar pro zemedelství Franz Fischler a ceský ministr Josef Lux koncem minulého týdne, tomu nasvedcuje.

"Chápeme to tak, že ceské opatrení bude zrušeno. Nebylo presne receno, kdy k tomu dojde - my naléháme, aby to bylo co nejdríve," rekl CTK Fischleruv mluvcí Gerry Kiely. Komise podle jeho slov doufá, že se to stane nejpozdeji do konce cervna.

Kdyby ceská strana mela i po tomto datu s rozhodnutím otálet, vstoupila by podle Kielyho od 1.cervence pravdepodobne v platnost odvetná opatrení v podobe zrušení zvýhodnených cel na dovoz ceských mlécných výrobku do EU. "Máme ovšem dojem, že CR chce kvótu do konce cervna odvolat."

Jakmile se to stane, hodlá komise realizovat svou nabídku pomoci pri zlepšování konkurenceschopnosti ceského ovocnárského sektoru, zejména zvyšování kvality jablek, zlepšování organizace obchodu a marketingu. Konkrétní jednání na toto téma se rozbehnou, jakmile CR rozhodnutí vyhlásí.

Kvóta 6000 tun byla zavedena od 1.února jako ochrana proti masovému importu západoevropských jablek; veškeré dovozy nad toto množství byly zatíženy 95procentním clem. Státy "patnáctky" dovezly loni do CR pres 40.000 tun jablek. Komise reagovala na krok Prahy okamžitým zrušením zvýhodnených cel na dovoz ceského veprového masa a drubeže.

Karel Barták ple


Zdroj: ČTK, 5. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 23:52