Agris.cz - agrární portál

Zrušení dovozní kvóty na jablka zřejmě již v tomto čtvrtletí

30. 4. 1998 | ČTK

Zrušení dovozní kvóty na jablka zrejme již v tomto ctvrtletí

PRAHA 30.dubna (CTK) - Vláda CR je pripravena odvolat dovozní kvóty na jablka z Evropské unie ješte behem druhého ctvrtletí letošního roku. Na dnešní tiskové konferenci v prubehu semináre na téma Rozšírení EU a spolecná zemedelská politika ve 21.století to rekl místopredseda vlády a ministr zemedelství CR Josef Lux.

V souvislosti s odvoláním kvót projedná komise EU možnost pomoci pestitelum ovoce a zeleniny zejména v oblasti zlepšení marketingu.

Z komuniké, které dnes vydali komisar EU pro zemedelství a rozvoj venkova Franz Fischler a ministr Lux, vyplývá, že je pripraven plán odborné spolupráce mezi MZe a komisí EU. Mají podle nej být vytvoreny podmínky umožnující tuzemským subjektum cerpat dodatecné fondy pro rozvoj zemedelství. Fondy mají být k dispozici od roku 1999.

Fischler uvítal možnost odvolání dovozních kvót a potvrdil závazek EU zrušit existující odvetná opatrení, jakmile budou kvóty skutecne odvolány.

Lux také Fischlera informoval o registraci nových prípravku na ošetrení konzumních brambor v CR, což umožní bezodkladný export brambor ze zemí EU do CR. Fischler sdelil, že bude prosazovat podepsání fytosanitárního a veterinárního dodatkového protokolu s CR. Tento podpis byl dosud blokován práve kvuli omezení dovozu brambor povinnou registrací prípravku na jejich ošetrení proti klícivosti v CR.

Oldrich Pribík gk do


Zdroj: ČTK, 30. 4. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 18:18