Agris.cz - agrární portál

Na Blanensku bojují včelaři s nebezpečným onemocněním varoasa

1. 5. 1998 | ČTK

Na Blanensku bojují vcelari s nebezpecným onemocnením varoasa

BLANSKO 1.kvetna (CTK) - Již tretí rok a zatím neúspešne bojují vcelari na Blanensku s nebezpecným parazitárním onemocnením, tzv.varoasou, která napadá jejich vcelstva. Z letošních šetrení okresní veterinární stanice vyplývá, že z 8669 vcelstvech v regionu je nákazou zasaženo 5800 vcelstev. CTK to rekl reditel blanenské veterinární stanice Ludvík Prášil.

Onemocnení je podle nej velmi nebezpecné a prenáší jej nejen jednotlivé vcely a trubci, ale i celé roje. Pokud k nákaze pristupuje chovatel liknave a vcelstvo okamžite neprelécí, nastane nejprve zretelné oslabení roju, které je na první pohled patrné a pozdeji i jejich totální úhyn, upresnil Prášil.

Podotkl, že chovatel, který nepecuje o svá vcelstva, ohrožuje svým jednáním roje kolegu. Zároven porušuje vyhlášku veterinární stanice o tlumení nákazy, za což muže být ve správním rízení potrestán i pokutou. "S temito prípady se ale naštestí setkáváme jen velmi zrídka," dodal Prášil.

Varoasu prenáší roztoc známý jako varroa jacobsoni, který napadá vcelí plod, na nemž se rozmnožuje. Nákaza se v CR objevila v roce 1985 a podle odborníku sem pronikla z východní Evropy.

Vladimír Klepác nth mhm


Zdroj: ČTK, 1. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 12:47