Agris.cz - agrární portál

EU odkládá rozhodnutí o dovozu neošetřovaného hovězího masa

9. 12. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 9.12.1999

EU odkládá rozhodnutí o dovozu neošetrovaného hovezího masa

Evropská unie (EU) oddálila vcera rozhodnutí o tom, zda ukoncit dovoz amerického hormonálne neošetrovaného hovezího, a zmarila tak nadeje na rychlé vyrešení transatlantického sporu o zákaz EU dovážet maso ošetrované rustovými hormony. Dnes o tom informovala agentura Reuters.

Veterinári Evropské unie prodloužili do poloviny února termín, do kterého musí Spojené státy poskytnout garanci, že dodávky hovezího nejsou ošetrovány hormony, a uvedli, že se jim dostalo silného ujištení ze strany Spojených státu o tom, že zdokonalí zdravotní kontrolu. "Úradující Veterinární výbor dnes prijal silný závazek Spojených státu zdokonalit monitorovací program na zjištování zbytkových úrovní neautorizovaných látek v cerstvém masu a masných produktech," praví se v prohlášení Evropské komise. "Pred 15. únorem 2000 tudíž nebude uvalen žádný zákaz na import hovezího neošetrovaného hormony ci dalšího masa a masných produktu, a implementace rozhodnutí o ukoncení tohoto byla odložena", dodává se ve zpráve Komise.

Svetová obchodní organizace (WTO) toto léto podporila stížnost Spojených státu ohledne zákazu EU na dovoz hormonálne ošetrovaného hovezího, který je podle USA proti pravidlum volného obchodu. WTO umožnila Washingtonu, aby v rámci odvetného opatrení uvalil 100procentní clo na zboží z EU, píše agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 15:24