Agris.cz - agrární portál

Británie: Francouzské rozhodnutí o hovězím je "chybné"

9. 12. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 9.12.1999

Británie: Francouzské rozhodnutí o hovezím je "chybné"

Britský ministerský predseda Tony Blair v noci na dnešek oznacil za "naprosto chybné" francouzské rozhodnutí ponechat v platnosti embargo na dovoz britského hovezího masa, prestože Evropská unie už rozhodla o jeho zrušení. Jak oznámil Bairuv úrad, premiér také telefonicky protestoval u svého francouzského protejšku Lionela Jospina.

"Znamená to, že nyní budeme muset usilovat o zrušení zákazu ve Francii prostrednictvím soudu, cehož se každý chtel vyvarovat," uvedl Blairuv úrad. Francouzská vláda ve stredu vecer prohlásila, že "není s to embargo zrušit, protože nemá dostatecné záruky". Kabinet se rozhodl poté, co francouzská agentura pro bezpecnost potravin (AFSSA) v pondelí oznámila, že existují "možná" rizika kontaminace britského hovezího nemocí "šílených krav", které je nicméne obtížné "kvantifikovat". Evropská unie dospela 1. srpna k záveru, že britské hovezí je, pokud jde o nemoc "šílených krav", již bezpecné. Vzhledem k tomu, že Francie se rozhodnutí nepodrídila, zahájila pred tremi týdny proti Paríži príslušné právní kroky.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 12:20