Agris.cz - agrární portál

CEPS: Rozšíření EU by mohlo ohrozit zemědělský trh nových členů

7. 12. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 7.12.1999

CEPS: Rozšírení EU by mohlo ohrozit zemedelský trh nových clenu

Vstup zemí strední a východní Evropy do Evropské unie bude pobídkou pro nárust zemedelské produkce v techto státech. V kratším casovém výhledu se však výrazné zvýšení zemedelské výroby nedá ocekávat kvuli strukturálním prekážkám. Vyplývá to z dnes zverejnené studie Vliv rozšírení EU na zemedelskou politiku, kterou vypracovalo Centrum pro ekonomické a politické studie (CEPS).

"Zemedelství v kandidátských zemích potrebuje restrukturalizaci a zvýšení produktivity práce, dosud provedené zmeny neucinily tyto zeme konkurenceschopné v rámci jednotného trhu EU," uvedla studie s tím, že prunik na trh by mohl nastat smerem z EU do nových clenu unie, ale ne naopak. Noví clenové unie budou podle studie celit težkostem na trhu pracovních sil a zejména v Polsku se dá predvídat výrazný odliv pracovních sil ze zemedelského sektoru. Obrovskou duležitost bude v zemedelských oblastech zasluhovat tvorba alternativních pracovních míst a rekvalifikacních programu. CEPS upozornil, že po pripojení se k unii v kombinaci s vysokou úrovní ochrany jejího trhu, pravdepodobne dojde k dalšímu poklesu konkurenceschopnosti zemedelství žadatelských zemí ve srovnání se svetem. Proto je duležité provést restrukturalizaci zemedelství a potravinárského prumyslu ješte pred vstupem do EU. Požadavky na kvalitu potravin napríklad ztíží soucasnou praxi vývozu méne kvalitního potravinárského zboží do zemí bývalého Sovetského svazu.

Studie predpovídá, že v zemích ucházejících se o vstup do EU v první vlne (Ceská republika, Polsko, Madarsko, Slovinsko, Estonsko, Kypr) nedojde po rozšírení k výraznému nárustu cen potravin. Rozdílná bude situace u dalších zemí usilujících o pripojení k unii, zrejme s výjimkou Slovenska. Duvody vidí CEPS ve všeobecných ekonomických podmínkách a v nízké úrovni príjmu obyvatelstva. Prístup k EU bude pro kandidátské zeme podle studie úspešný pouze za predpokladu, že budou moci využít všech výhod plynoucích z clenství v unii, vcetne prímých plateb a fondu soudržnosti. Kandidátským zemím nesmí být prímé dotace odepreny, uvedla zpráva, ale zároven pripomnela, že se jimi zvyšuje riziko zvýšení cen pudy a zbrzdení strukturálních zmen. CEPS nabádá, aby tedy byly prímé dotace, alespon cástecne, poskytovány jako úžeji zamerená strukturální pomoc. Naopak u clenských zemí EU bude mít rozšírení vliv na rozpocet, instituce unie a mezinárodní obchodní vztahy, ale nikoliv na vnitrní trh. Reforma Spolecné zemedelské politiky odsouhlasená na summitu v Berlíne rozšírení nepostihuje. Prognózovaný rozpocet pro další roky v oblasti zemedelství a strukturální podpory se v kontextu rozšírení zdá ponekud nízký, konstatoval CEPS. Rozšírení predstaví mnoho nových hrácu, kterí budou mít své politické cíle. To by podle studie mohlo zpusobit v rozhodovacím systému unie problémy, jež se údajne již objevily.

Zpráva si všimla toho, že politická rozhodnutí bývají casto lhostejná k verejnému mínení. To by se mohlo vyrešit presunutím nekterých rozhodnutí ohledne Spolecné zemedelské politiky na Evropský parlament. Studie doporucila žadatelským zemím, aby pri snaze o zlepšení produktivity práce vyhnuly zvyšování ochrany trhu a byly opatrné pri poskytování podpor prevyšujících jejich úroven v EU. Vyslovila se též pro zvýšení podpor urcených temto zemím prostrednictvím programu SAPARD. Evropské dohody by podle CEPS mely v oblasti zemedelství smerovat k volnému obchodu. "Subvence vývozu by již mezi zememi EU a kandidátskými státy nemely být používány," uzavrela studie pracovní skupiny CEPS.


Zdroj: ČTK, 7. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 19:13