Agris.cz - agrární portál

Francouzská vláda navrhla odborníkům odvolat embargo na hovězí

24. 11. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 24.11.1999

Francouzská vláda navrhla odborníkum odvolat embargo na hovezí

Parížská vláda predala v noci na dnešek Francouzské agenture pro zdravotní nezávadnost potravin (AFSSA) návrh na odvolání embarga na dovoz britského hovezího do Francie. Sdelilo to dnes francouzské ministerstvo zemedelství.

Návrh je provázen garancemi, které získala Paríž od Londýna v otázkách zjištování puvodu a zpusobu oznacování a kontrol dováženého hovezího z Británie do Francie. Odborníci AFSSA by se meli vyjádrit za asi 10 dní, upresnilo ministerstvo. Francouzský ministr zemedelství Jean Glavany minulý týden prohlásil, že jakmile Paríž obdrží od Londýna požadovaná upresnení, predevším u jakých vzorku a v jaké dobe se testy u vývozu hovezího uskutecní, predá prípad AFSSA. Po vyjádrení AFSSA bude vláda moci politicky rozhodnout o odvolání embarga, dodal. Negativní postoj AFSSA je prícinou francouzského odmítání zrušit embargo, jak požaduje od léta Evropská unie. AFSSA totiž došla oproti odborníkum EU k záveru, že britské hovezí není, pokud jde o nemoc "šílených krav" stále bezpecné. Nulové riziko neexistuje, ale chceme je s vedomostmi, které máme, co nejvíce omezit, rekl minulý týden francouzský státní ministr pro evropské záležitosti Pierre Moscovici. Evropská komise se na základe žádosti Londýna minulý týden rozhodla vymáhat odvolání embarga na Francii soudní cestou. Jedná se však o dlouhý proces a vetšina pozorovatelu se domnívá, že se pred jeho vyústením Paríž a Londýn dohodnou pomocí kompromisu.


Zdroj: ČTK, 24. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 05:40