Agris.cz - agrární portál

Ministerstvo životního se snaží zachovat vratné láhve

23. 11. 1999 | Zemědělec

Agrární noviny (Agroweb) 23.11.1999

Ministerstvo životního se snaží zachovat vratné láhve

Pro zlepšení situace ve výkupu vratných lahví navrhlo ministerstvo životního prostredí zmenu zákona 634/92 Sb. ve znení pozdejších predpisu, o ochrane spotrebitele.

Jak uvedl ministr Kužvart, by podle tohoto návrhu se zmenil odstavec 1 v § 18 takto: "Vratné zálohované obaly, v nichž se prodávají výrobky, musí být v provozovne, kde se tyto výrobky prodávají, vykupovány po celou provozní dobu. Ministerstvo zároven navrhuje doplnit do tohoto § další odstavec ve znení: "Vratné lahve mají presne stanovenou výši zálohy v celé vertikále výrobce - obchod - spotrebitel a všichni jsou povinni tuto výši po celou dobu používání obalu dodržovat. Minimální záloha za jednu láhev ciní 1 Kc.

Jak Kužvart poznamenal, ministerstvo životního prostredí zároven jedná se Svazem výrobcu minerálních vod a s hlavními obchodními retezci s cílem dosáhnout dohody o udržení provozu existujících plnicích linek pro vratné láhve a dosáhnout takové dohody s obchodními retezci, aby se udržela alespon urcitá nabídka vratných obalu v obchodní síti. Zároven Kužvart sdelil, že se bude hledat rešení, jak odstranit danové znevýhodnení vratných obalu a prislíbil, že budou zahájeny studie na porovnání vlivu vratných a nevratných nápojových obalu na životní prostredí.


Zdroj: Zemědělec, 23. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 07:12