Agris.cz - agrární portál

Poslanci zřejmě zelenou naftu nahradí přímou dotací zemědělcům

12. 11. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 12.11.1999

Poslanci zrejme zelenou naftu nahradí prímou dotací zemedelcum

Poslanci snemovního rozpoctového výboru dnes nevyloucili, že by v rámci poslaneckých novel zákona o spotrební dani uvažovali nadále o zavedení takzvané zelené nafty, ale zavedli by prímou dotaci zemedelcum. Taková forma subvence by podle predsedy výboru Vlastimila Tlustého narozdíl od zelené nafty do jisté míry zamezila danovým únikum.

Spory o zavedení takzvané zelené nafty, tedy cástecného vrácení dane z nafty používané zemedelci, zmítaly snemovnou pred dvema lety. K této forme dotace se letos na podzim vrátili poslanci CSSD a KDU-CSL, když predložili dva návrhy, které s vracením dane z nafty používané zemedelci opet pocítají. Snemovna v prvním ctení oba návrhy podporila. Predseda snemovního zemedelského výboru Jaroslav Palas tehdy upozornil, že ceny vstupu do zemedelství vzrostly v letech 1989 až 1997 zhruba o 230 procent, ale ceny zemedelských výrobku pouze o 52 procent. Ceny zemedelských výrobku tak podle nej v CR dlouhodobe zaostávají za úrovní cen v EU o 30 až 50 procent. Poslanec jako príklad uvedl dva existující systémy zlevnení pohonných hmot. Francouzský systém je podle nej založen na tom, že zemedelci mají sít cerpacích stanic, kde mohou zlevnené pohonné hmoty nakupovat již za nižší cenu. Odpadá tak administrativa spojená s vracením penez.

V Nemecku zemedelci mohou nakupovat pohonné hmoty u kterékoli cerpací stanice s tím, že peníze se jim jednou do roka vracejí. Podobné systémy fungují také v Belgii, Nizozemsku, Lucembursku, Finsku, Portugalsku, Recku a Austrálii. O zavedení zelené nafty usiluje i lidovecký poslanec Jan Gruza. Ve své predloze navrhl, aby se zemedelcum vracelo 60 procent sazby spotrební dane pro motorovou naftu. Poslanci rozpoctového výboru však dnes jednání o obou predlohách prerušili. Návrhy na odstranení zelené nafty a zavedení prímé dotace musí totiž prodiskutovat s odborníky ze zemedelského výboru.


Zdroj: ČTK, 12. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 11:07