Agris.cz - agrární portál

Britský premiér pohrozil Francii soudem

11. 11. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 11.11.1999

Britský premiér pohrozil Francii soudem

Britský premiér Tony Blair prohlásil, že podporí prípadné právní kroky proti Francii, pokud Paríž nezruší zákaz dovozu britského hovezího. Na pude parlamentu však zároven uvedl, že není rozumné vyhrocovat nynejší spor, protože by to mohlo vést k obchodní válce mezi obema zememi.

Francie k velkému prekvapení Britu oznámila, že ješte není pripravena zrušit embargo na dovoz britského hovezího, jehož vývoz Evropská unie letos v léte po tríletém zákazu povolila.

Francouzská vláda odmítá dovážet hovezí z Británie navzdory tomu, že experti Evropské unie nedávno dospeli k názoru, že britské hovezí je ze zdravotního hlediska stejne bezpecné jako maso z jiných zemí Evropské unie.

Ministr zemedelství Nick Brown však rozhodne odmítl tvrzení Francie, že Británie dosud nesplnila podmínky pro vývoz hovezího. Vyjádril presvedcení, že prípadný soudní spor by Británie vyhrála. Pokud by se spor skutecne dostal až pred soud, mohlo by jeho vyrešení trvat dva až tri roky; ani potom by britští farmári nemeli jistotu, že francouzští spotrebitelé budou jejich maso kupovat.


Zdroj: ČTK, 11. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 02:39