Agris.cz - agrární portál

Francie a Británie se dohodly na postupu k ukončení sporu

3. 11. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 3.11.1999

Francie a Británie se dohodly na postupu k ukoncení sporu

Ministri zemedelství Velké Británie a Francie se vcra pri setkání s komisarem Evropské unie pro zdravotnictví Davidem Byrnem dohodli na spolecném postupu pri ukoncení sporu okolo zákazu dovozu britského hovezího masa do Francie.

"Máme spolecnou vuli chránit zdraví obcanu EU," uvedli ministri Nick Brown a Jean Glavany v spolecném prohlášení. Byrne novináre informoval, že byl sestaven petibodový postup, jak se co nejrychleji dostat z krizové situace. Na postupu, který stanoví pet bodu (zjistitelnost puvodu hovezího dobytka, testování, sekundární produkty, kontrolu a znacení), by meli experti obou zemí a EU zacít pracovat tento pátek. Na dotaz, zda Francie zruší zákaz dovozu hovezího, francouzský ministr Jean Glavany odpovedel "kdybychom chteli ríct více než stojí v tomto prohlášení, dali bychom to tam". Z prohlášení ministru vyplývá, že spor, který tak vyhrotil vztahy obou znesvárených zemí, dnes sice vyrešen nebyl, avšak alespon byl odsouhlasen spolecný postup pri jeho rešení. Francie zacátkem ríjna rozhodla, že na doporucení francouzských expertu nezruší embargo na dovoz britského hovezího - pres opacné rozhodnutí Evropské unie.

V pátek však vedecká komise EU jednoznacne rozhodla, že není duvod, aby embargo uvalené na britské hovezí kvuli "nemoci šílených krav" nadále platilo. Experti upozornovali, že po tomto nezdaru, který byl v Paríži necekaný svou jednoznacností, se francouzský kabinet bude snažit o kompromis. Ministr pro evropské záležitosti Pierre Moscovici v nedeli uvedl, že se Francie bude chtít vyhnout soudnímu sporu, ale bude pritom usilovat o dosažení "záruk". Aféra vyvolala v Británii vlnu protifrancouzských a protievropských nálad a de facto bojkot mnoha druhu francouzských zemedelských výrobku. Clenské zeme EU uvalily embargo na dovoz hovezího v roce 1996, kdy v Británii propukla nemoc šílených krav. Evropská komise 23. cervence rozhodla, že by tríletý zákaz dovozu britského hovezího mel být zrušen od 1. srpna. Epidemie bovinní spongiformní encefalopatie (nemoc šílených krav) se stala aférou v roce 1996, když se ukázalo, že by se mohla prenášet na cloveka. Británie, kde nejvíce rádila, byla nucena vybít cást svých stád a podrídit se úplnému embargu na vývoz narízenému Evropskou komisí.


Zdroj: ČTK, 3. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 00:13