Agris.cz - agrární portál

V kauze "britské hovězí" Paříž odkládá oficiální reakci

2. 11. 1999 | ČTK

ČTK (Agroweb) 2.11.1999

V kauze "britské hovězí" Paříž odkládá oficiální reakci

Francie využila dnešního svátku Všech svatých, aby prodloužila oficiální mlčení poté, co experti Evropské unie dali v pátek za pravdu Británii ve sporu kolem dovozu britského hovězího do Francie. Teprve v úterý ráno se sejdou k mimořádnému zasedání francouzští ministři, jichž se celá krize týká.

Jejich schůzka předchází jednáním ministrů zemědělství obou zemí, kteří se později v úterý sejdou v Bruselu pod záštitou evropského komisaře Davida Byrna. Francie začátkem října rozhodla, že na doporučení francouzských expertů nezruší embargo na dovoz britského hovězího - přes opačné rozhodnutí Evropské unie. V pátek nicméně vědecká komise EU jednoznačně rozhodla, že není důvod, aby embargo uvalené na britské hovězí kvůli "nemoci šílených krav" nadále platilo. Po tomto nezdaru, který byl v Paříži nečekaný svou jednoznačností, se kabinet zatím oficiálně nerozhodl, jak bude postupovat dál, i když premiér Lionel Jospin zdůraznil, že na úterní schůzce se bude "mimořádně důležitá" otázka embarga "seriózně" zkoumat. Vláda má v podstatě tři možnosti dalšího postupu. Může buď embargo jednoduše zrušit, nebo ho zachovat, a v tom případě se vystavuje britské žalobě. Daleko pravděpodobnější je, že se bude snažit o kompromis. Ministr pro evropské záležitosti Pierre Moscovici v neděli uvedl, že se Francie bude chtít vyhnout soudnímu sporu, ale bude přitom usilovat o dosažení "záruk". Podle francouzského tisku bude ministr zemědělství Jean Glavany usilovat zejména o důkladnější značení britského hovězího a o záruky týkající se přesné zjistitelnosti původu hovězího.

Aféra vyvolala v Británii vlnu protifrancouzských a protievropských nálad a de facto bojkot mnoha druhů francouzských zemědělských výrobků. Deník Le Figaro dnes například uvedl, že francouzští pěstitelé jablek zaznamenali během posledních dnů 20procentní pokles vývozu. Ve Francii tento vývoj zastíněný politickou aférou kolem ministra financí Dominiqua Strausse-Kahna a vítězným postupem Francie na mistrovství světa v rugby nevyvolal mimo zemědělské kruhy tak silné emoce jako v Británii. Pravicový Le Figaro dnes nicméně kritizoval sžíravé výroky britského ministra zemědělství Nicka Browna a jeho osobní bojkot francouzských výrobků, které "vyvolaly bezprecedentní vlnu frankofobie". Připomíná také Brownovi, že jeho "vítězství" může mít trpkou příchuť, protože britské hovězí ve Francii, která byla pro britské pěstitele největším exportním trhem, nikdy znovu nedosáhne svých dřívějších pozic. Francouzští spotřebitelé - ať již mají pravdu nebo ne - mají nedůvěru k jistotě bruselských expertů a také jen tak nezapomenou na protifrancouzskou hysterii tisku a Konzervativní strany, napsal Le Figaro. List také Britům připomněl, že embargo na jejich hovězí platí dosud v 47 zemích světa včetně Spojených států, Austrálie a JAR.


Zdroj: ČTK, 2. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 00:24