Agris.cz - agrární portál

Chvalovský: Hodnota Budvaru by neměla převýšit čtyři miliardy Kč

2. 11. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 2.11.1999

Chvalovský: Hodnota Budvaru by nemela prevýšit ctyri miliardy Kc

Podnikatel František Chvalovský, který se zajímá o privatizaci Budejovického Budvaru, si myslí, že tržní hodnota tohoto pivovaru by v tuto chvíli nemela být vyšší než ctyri miliardy korun. "Vycházím ze západních srovnávacích studií. Hodnota nakupovaného produktu nemá prekrocit sedminásobek rocního zisku," uvedl Chvalovský v rozhovoru pro nejnovejší vydání ekonomického týdeníku Euro.

Podle této zásady by se však tržní hodnota Budejovického Budvaru mela pohybovat kolem dvou miliard, protože v lonském roce vykázal cistý zisk asi 306 milionu korun. To potvrzují i slova sládka Budejovického Budvaru Josefa Tolara, který loni rekl, že v roce 1991, kdy se zacalo hovorit o privatizaci tohoto pivovaru, cinila jeho tržní hodnota 440 až 450 milionu korun. "Kdyby tenkrát nekdo prišel s nabídkou, že zaplatí za Budvar dvojnásobek, predstavovalo by to pouze polovinu jeho soucasné hodnoty," zduraznil tehdy Tolar. Chvalovský, jehož spolecnost CAS - FIN je majoritním akcionárem Jihoceských pivovaru s pivovary Samson, Regent a Platan, v rozhovoru pro Euro poznamenal, že opevovaná exportní schopnost Budvaru nyní stagnuje a jeho výsledky nejsou na úrovni jeho možností. Potvrdil také, že by se dokázal lépe než stát dohodnout s americkým pivovarem Anheuser - Busch, s nímž vede Budvar známkoprávní spory. Nevyloucil pritom, že práve tento gigant by pro Budvar mohl být strategickým partnerem. Podle jeho názoru by v tendru na koupi Budvaru, pri nemž by kritériem mela být mj. nejvetší ekonomická výhodnost pro stát a zajištení dobrého jména ceského piva, mely prednost dostat subjekty ceského puvodu. "Zapomente na to, že pivovar Budvar je zlatý poklad, na nejž cekají za hranicí této zeme zlatokopové z nejvetších svetových pivovaru. Všechno je o cene a nikdo vám nedá ani o dolar více, než je odbytová hodnota pivovaru a než je hodnota známky," rekl Chvalovský týdeníku Euro.


Zdroj: ČTK, 2. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 07:51