Agris.cz - agrární portál

Falešné lihové nápoje zaplavují domácí trh

11. 11. 1999 | Zemské noviny

ZN 11.11.1999

Falešné lihové nápoje zaplavují domácí trh

Na spotřební dani za alkohol ztrácí stát ročně až tři miliardy

Alkoholické nápoje nelákají jen konzumenty, ale také podvodníky. Trh s lihem je v rukou poctivých i nepoctivých. Nejvíce se falšuje vodka a krémové likéry, ale zákazníci si musí dávat pozor také na falešný rum.

Praha - Česká zemědělská inspekce zkontrolovala za deset měsíců roku 1214 vzorků alkoholických nápojů, zkouškám nevyhovělo 696 vzorků. Podvodníci obchodují s padělanými nápoji, které mnohdy označují falešnými vinětami anebo vinětami, které mají oblíbený alkohol připomínat. Například výrobek R.U.M., který se za 56,90 koruny za půl litru prodává v supermarketech Billa, obsahuje jen 30 procent lihu. Ovšem vše, co nese označení rum nebo vodka, nesmí mít méně procent lihu než 37,5 procenta. Zatím nejvíce nezdaněných lihovin zaznamenali kontroloři v tržnicích v Českém Těšíně. Až 90 procent alkoholu v jednom »zátahu« nebylo zdaněno. Potvrzovaly to i etikety vyráběné na barevných kopírkách a ručně lepené. Falšování chce stát čelit kolkováním a přelepováním závitů celními páskami. Avšak přestože povinnost kolkování zatím nevstoupila v platnost, v řadě slovenských a maďarských tržnic jsou již falešné celní pásky pro celní deklaraci k dostání. Podvody s alkoholem přinášejí ztráty nejen výrobcům, ale i státu. Na spotřební dani ztrácí stát ročně až tři miliardy Jiným problémem je, že lihovary vykazují nákup denaturační směsi, která stojí 16 korun za litr, a kupují potravinářský líh za tři sta. Unikají tak daňové povinnosti. »Není nic jednoduššího než zkontrolovat, kolik se prodalo denaturační směsi a kterým lihovarům. Dnes je totiž v republice jediný výrobce denaturované směsi. Potom už je jednoduché dohledat, kam se tento líh a v jakém množství prodal,« řekli inspektoři. Upozornil také na to, že nikde v západní Evropě nelze na tržištích prodávat výrobky zatížené spotřební daní, tedy lihoviny a cigarety. V České republice to možné je.

EUGENIE LÍNKOVÁ


Zdroj: Zemské noviny, 11. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 00:54