Agris.cz - agrární portál

Stav evropských lesů se zhoršuje, EK přijala komuniké

10. 11. 1999 | ČTK

ČTK (Agroweb) 10.11.1999

Stav evropských lesů se zhoršuje, EK přijala komuniké

Evropská komise zareagovala na výzvu Evropského parlamentu po integrované mezinárodní strategii zajišťující kvantitativní a kvalitativní zachování lesů a přijala komuniké "Les a rozvoj - přístup EU". Informovala o tom mluvčí komise Patricia O'Connorová.

Komuniké dává přehled o situaci lesů v rozvojových zemích, definuje cíle Unie při spolupráci na jejich rozvoji a určuje oblasti pro dialog a pomoc. Potvrzuje též závazek EU a členských států udržet hospodářský a sociální rozvoj při posilování ochrany životního prostředí.

Za tímto účelem se podle O'Connorové navrhují zásahy, které mimo jiné mají za cíl dosáhnout snížení nekontrolovaného odlesňování, zvýšení poctivých příjmů z lesních produktů, udržení genetických zdrojů a biodiverzity, zlepšení institucionálního uspořádání a rozšíření znalostí, týkajících se lesní problematiky.

Výsledky zprávy o zdraví lesů v Evropě za rok 1998 ukazují všeobecné zhoršení stavu hlavních druhů stromů. Celkem je v Evropě podle studie zhruba 35 procent hodnocených stromů klasifikováno jako zdravé, přibližně 40 procent je ve varovném stadiu a čtvrtina obdržela označení jako poškozené.


Zdroj: ČTK, 10. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 08:02