Agris.cz - agrární portál

Pedolog Josef Kozák vystřídá v čele ČZU ekonoma Jana Hrona

10. 11. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 10.11.1999

Pedolog Josef Kozák vystrídá v cele CZU ekonoma Jana Hrona

Do cela Ceské zemedelské univerzity (CZU) v Praze zvolil dnes akademický senát dosavadního prorektora pro vedeckovýzkumnou cinnost a školní podniky sedmapadesátiletého Josefa Kozáka. Vedoucí katedry pedologie a geologie Josef Kozák ve funkci nahradí nynejšího rektora Jana Hrona, profesora ekonomiky a rízení zemedelství, který v této nejvyšší univerzitní funkci pusobil již od roku 1994, tedy dve volební období.

Jako nastávající rektor vidí Kozák i nadále hlavní cinnost CZU ve výchove vysoce kvalifikovaných odborníku a do budoucna klade duraz na vyšší stupen zapojení do evropského systému vzdelávání. Ve volebním programu zduraznil rovnováhu rozvoje pedagogické cinnosti a cinnosti vedecké a výzkumné na univerzite, a s tím související rozvoj zahranicních styku. Jako neméne duležitý problém zmínil i udržení dobrého jména univerzity a zvyšování její spolecenské prestiže.

Josef Kozák prišel na univerzitu, tehdy Vysokou školu zemedelskou, jako student - Agronomickou fakultu dokoncil v roce 1966. Krátce pracoval jako vedoucí laboratore Zemedelského zásobování a nákupu (ZZN) Kolín, ale v roce 1968 se na školu vrátil a zustal jí verný dodnes. Tehdy nastoupil do vedecké prípravy na katedru pedologie a soucasne absolvoval postgraduální kurs na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Jako odborný asistent pak nastoupil na katedru pedologie v roce 1974. Profesorem oboru pedologie byl Kozák jmenován v roce 1989. Posledních pet let také zastává funkci prorektora CZU. Krome pedologie prednáší Kozák pro studenty magisterského i doktorandského studia také pudní chemii.

Vede také kurzy pro UNESCO a studentum Univerzity Karlovy prednáší pedogeochemii. V rámci programu Socrates prednáší i v zahranicí. Výzkumnou práci zameroval Prof. Ing. Josef Kozák, DrSc. na využití mikroanalytických metod pro chemické analýzy pudních novotvaru, venoval se mimo jiné studiu kontaminace pud težkými kovy, transportem nitrátu pudním profilem, úpravami zemin i rekultivacemi výsypkových materiálu. Zabýval se i adsorpcí, pohybem a rozkladem pesticidních látek v pude a matematickým modelováním techto pochodu. Výsledky své vedecké práce zverejnil ve více než 160 vedeckých a odborných publikacích.

Je predsedou Ceské pedologické spolecnosti, clenem Mezinárodní unie pro vedy o pude a rady dalších pudoznaleckých organizací. V poslední dobe se profesor Kozák venuje budování databází pudních charakteristik, GIS o pude a praktické aplikaci digitalizovaných pudních map. Je spoluodpovedný za zpracování podkladu pro tvorbu digitální mapy pud Evropy za Ceskou republiku. Josef Kozák se narodil 3. srpna 1942 v Polomu, okres Rychnov nad Knežnou, je ženatý, má dve deti.


Zdroj: ČTK, 10. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.06.2024 12:26