Agris.cz - agrární portál

Licenční výroba piva Gambrinus v SR bude zřejmě ukončena

1. 11. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 1.11.1999

Licencní výroba piva Gambrinus v SR bude zrejme ukoncena

Na ukoncení licencní výroby piva Gambrinus ve slovenském pivovaru Zlatý Bažant Hurbanovo se zrejme domluví poskytovatel licence Plzenský Prazdroj a majitel slovenského pivovaru, nizozemský Heineken. Informují o tom dnešní Hospodárské noviny s tím, že mezi obema subjekty zacínají vznikat rozepre týkající se napr. možného vynášení informací z hurbanovského podniku.

Prazdroj se nedávno dostal do skupiny Jihoafrických pivovaru (SAB), která je pro Heineken ostrou konkurencí predevším na východoevropském trhu, kde již SAB vlastní nekolik pivovaru. Ozývají se také hlasy, že ukoncení licencní výroby Heinekenem bude odvetou za to, že Prazdroj nezískali Nizozemci. S tímto názorem nesouhlasí predseda Ceského svazu pivovaru a sladoven Antonín Kratochvíle, podle jehož slov nechtel Heineken zaplatit za Prazdroj tak vysokou cenu. Ukoncení licencní výroby by podle listu nebylo pro Prazdroj pohromou, nebot SAB vlastní na Slovensku pivovar Velký Šariš. List podotýká, že nervozita Heinekenu by mohla pramenit i z toho, že se mluví o fúzi svetové pivovarnické jednicky Anheuser-Busch a SAB. To podle Kratochvíleho není pravdepodobné. Americané si podle jeho mínení spíše pockají, až se SAB se znackou Prazdroj prosadí na zahranicních trzích. Navíc jim podle nej nejde na ceském trhu o Prazdroj, ale o znacku Budvar.


Zdroj: ČTK, 1. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 11:02