Agris.cz - agrární portál

Francie byla vyzvána k odvolání zákazu britského hovězího

4. 11. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 4.11.1999

Francie byla vyzvána k odvolání zákazu britského hovezího

David Byrne, komisar Evropské unie pro zdravotnictví, ujistil vcera Evropskou komisi, že francouzská vláda byla vyzvána, aby ucinila vše pro bezodkladné odvolání zákazu dovozu britského hovezího masa. Informovala o tom jeho mluvcí Beata Gminderová.

Další otázky, které v úterý vznesla Francie, jsou pouze technického rázu a neovlivnují platnost pátecního rozhodnutí vedeckého výboru komise o nezávadnosti britského hovezího. "Jsou to technické otázky, není žádný duvod pro revizi názoru výboru," dodala mluvcí. O ukoncení sporu kolem dovozu britského hovezího do Francie jednali v úterý v Bruselu ministri zemedelství obou zemí na setkání s komisarem Davidem Byrnem. Na schuzce byl vypracován petibodový postup, jak se co nejrychleji dostat z nynejší krizové situace. V pátek se sejdou predstavitelé vlád obou zemí a EK, aby tento petibodový seznam rešili. Britský ministr zemedelství Nick Brown v úterý vecer tento postup zduvodnil tím, že jde pouze o nekolik technických otázek, které se vyreší behem nekolika dní. To je podle nej lepší, než kdyby se prípadný soudní spor s Francií vlekl dlouhou dobu.

Rozhovory, které budou v pátek zahájeny, se dají podle odborníku interpretovat tak, že Paríž si chce pred odvoláním embarga zachovat tvár. Seznam, kterým se budou experti v pátek zabývat, zahrnuje zjistitelnost puvodu hovezího dobytka, testování skotu na nemoc šílených krav, kontrolu sekundárních produktu, kontrolu a znacení hovezího masa. Zjistitelnost znamená, aby zvírata byla identifikovatelná po celou dobu života, mela oficiální prukaz a císlo totožnosti. Všechna kontrolní opatrení budou overována veterinári a cas od casu i kontrolními orgány EU.


Zdroj: ČTK, 4. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 16:36