Agris.cz - agrární portál

Poslanci podpořili další projednávání novely zákona o lesích

3. 11. 1999 | ČTK

ČTK (Agroweb) 3.11.1999

Poslanci podpořili další projednávání novely zákona o lesích

Vládní návrh novely zákona o lesích, který má zamezit rozšířenému drancování lesních porostů ve vlastnictví fyzických osob, dnes Poslanecká sněmovna hladce posoudila v prvním čtení. Novelou se bude v příštích týdnech zabývat zemědělský výbor sněmovny.

Novela podle Jaroslava Lobkowicze (KDU-ČSL) rozšiřuje povinnosti majitelů lesů ohledně vykácení stromů i na podnikatele, kteří kupují les "nastojato". Vztahuje na ně také pokuty za nedovolené kácení stromů. Pokud bude návrh schválen, mohl by orgán státní správy lesů uložit vlastníku lesa či podnikateli za neoprávněnou těžbu více než tří metrů krychlových na hektar lesa za rok či mýtní těžbu v porostu mladším 80 let pokutu až do dvou milionů korun. V České republice je víc než 2,6 milionu hektarů lesů, z nichž je asi 66 procent ve vlastnictví státu, asi 13 procent v majetku obcí a zhruba 21 procent ve vlastnictví fyzických osob. Poslanci dnes také postoupili do druhého čtení novelu zákona o ochraně chmele, jejímž účelem je přispět k postupnému vytvoření srovnatelné úrovně ochrany domácích výrobců a obchodníků s chmelem jako v členských zemích EU. Zákon by se měl nově vztahovat na veškerý chmel a chmelové produkty včetně jejich dovozu.


Zdroj: ČTK, 3. 11. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 10:51