Agris.cz - agrární portál

Londýn tlačí na Paříž k rychlému odvolání embarga na hovězí

31. 10. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 31.10.1999

Londýn tlací na Paríž k rychlému odvolání embarga na hovezí

Londýn se rozhodl udržovat o víkendu tlak na Paríž, od které ocekává rychlé odvolání francouzského embarga na dovoz britského hovezího. Vyplynulo to z vyjádrení britského kabinetu a britského tisku. Paríž do dnešního odpoledne nereagovala.

Odmítnutí argumentu francouzských vedcu odborníky Evropské komise je "úplné vítezství" Britu a Londýn "nyní ocekává rychlou a kladnou odpoved" Francie v podobe odvolání embarga, rekl dnes britský ministr zahranicí Robin Cook. "To je presne to, v co jsme doufali. Budeme pokracovat v úsilí, abychom se ujistili, že rozhodnutí bude (Francií) respektováno," uvedl v noci na dnešek Tony Blair. "Velké vítezství Velké Británie," komentuje situaci britský bulvární deník The Sun. Podle The Daily Telegraph se jedná o nejvetší vítezství Británie v Bruselu od roku 1984, kdy tehdejší premiérka Margaret Thatcherová prosadila pro svou zemi príspevek ve výši dvou miliard liber. Pokud však Francie presto embargo neodvolá," všichni usoudí, že Blair nemá v Evrope žádný vliv," upozornil The Sun. Francouzská státní televizní stanice France-3 dnes uvedla, že"jednoznacné rozhodnutí bruselské komise velmi prekvapilo francouzskou vládu, která si dala pro odpoved nekolik dní na rozmyšlenou". Komisar pro zdravotnictví a ochranu spotrebitelu Ir David Byrne dnes sdelil, že francouzský ministr zemedelství "souhlasí s tím, aby odpoved (Francie) na zprávu (komise) byla jen otázkou nekolika dní.

Francouzi si urcite uvedomují naléhavost situace," dodal v rozhovoru pro BBC. Britové se však podle pozorovatelu vážne obávají, že Francie se možná odmítne podrídit Bruselu a že se celá záležitost potáhne, protože by byli nuceni prosazovat svuj požadavek soudní cestou. Evropská komise doufá, že se ješte pred pravidelným stredecním zasedání evropských komisaru uskutecní trístranné setkání mezi Glavanym, jeho britským protejškem Nickem Brownem aByrnem, oznámil dnes mluvcí komise. Stalo se tak poté, co francouzská státní tajemnice pro obchod Marylise Lebranchu prohlásila, že schuzka k hovezímu by se mohla uskutecnit ve ctvrtek, a jen mezi Francií a komisí. The Daily Telegraph vyzval Blaira, aby nepolevoval, a to nejen vuci Francii, ale také vuci Nemecku, které také dosud zachovává embargo na dovoz britského hovezího. Byrne pripustil, že Nemcum by odvolání embarga mohlo trvat déle než Francouzum. Vysvetlil to tím, že berlínská vláda musí záležitost projednat se všemi nemeckými státy. Vyjádril presvedcení, že nemecký kabinet to udelá hned príští týden. Britské nadšení z rozhodnutí Bruselu kontrastuje s rozpacitostí, kterou projevují francouzští obyvatelé z nejistoty, kterou u nich vyvolaly rozporuplné posudky ke kvalite britského masa dvou odborných týmu, ve Francie a EU. "Jsem velmi, velmi znepokojena. Chteli bychom být jasne informování o kvalite toho, co jíme," rekla dnes dopoledne jedna Parížanka redaktorce France-3.


Zdroj: ČTK, 31. 10. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 04:44