Agris.cz - agrární portál

Vědecký výbor EK odmítl francouzské argumenty ve sporu o hovězí

31. 10. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 31.10.1999

Vedecký výbor EK odmítl francouzské argumenty ve sporu o hovezí

Vedecký výbor Evropské komise (EK) dnes jednomyslne odmítl argumenty Francie v jejím sporu s Londýnem o dovoz britského hovezího masa. Oznámili to pojednání zástupci 16clenného výboru. "Maso a masné výrobky vyvážené z Velké Británie jsou stejne bezpecné, jako maso a výrobky z ostatních clenských státu Evropské unie," konstatuje se v prohlášení vedeckého výboru.

V dokumentu se rovnež uvádí, že výbor "dospel k jednomyslnému záveru, že nesdílí obavy francouzského orgánu dohlížejícího na bezpecnost potravin, o bezpecnost masa a masných výrobku dovážených z Británie". Vedecký výbor zkoumal dukazy, jimiž Francie obhajuje pokracující zákaz dovozu britského hovezího masa, od ctvrtka. Na zpráve tohoto orgánu, který je v otázce tzv. nemoci šílených krav EK hlavním poradním orgánem, pritom záleží další postup komise ve sporu o dovoz britského hovezího. Na dnešní záver rokování vedeckého výboru již reagoval komisar EU pro ochranu spotrebitelu a zdravotnictví David Byrne prohlášením, že Francie a Nemecko by mely zrušit zákazy na dovoz britského hovezího masa. Byrne na tiskové konferenci rekl, že již kontaktoval vlády Británie, Francie a Nemecka. Ocekává, že s ministry zemedelství Francie Jeanem Glavanym a Británie Nickem Brownem se spojí pocátkem príštího týdne. "Verím, že rychlé rešení je na dohled," prohlásil. Výbor ve svém prohlášení informoval o tom, že pokles epidemie nemoci šílených krav (BSE) v Británii je v souladu s vedeckými ocekáváními a že neexistují žádné dukazy o novém, zatím neznámém zpusobu onemocnení chorobou šílených krav. Evropská komise by podle výboru mela zhodnotit úcinnost nového testování na BSE ješte pred objevením príznaku nemoci. To by totiž umožnilo lépe porozumet situaci okolo BSE v celé EU a vyhnout se "falešným ujištením ci poplachum". Výbor též ujistil, že bude pokracovat v analýzách situace BSE v Evrope a ve svete. Byrne pochválil systém cinnosti poradních vedeckých orgánu EU v posledních týdnech. "Jsem povzbuzen tím, že systém ukázal svou cenu," dodal. Výsledky výboru budou poskytnuty príslušným orgánum v Nemecku, které se rozhodnutí o uvolnení embarga na britské hovezí odmítlo podrobit spolecne s Francií.

Podle zdroju v unii by zrušení nemeckého zákazu melo probehnout bez vetších problému. Ministryne zemedelství SRN Andrea Fischerová pred nekolika týdny rekla, že nemecký zákaz dovozu hovezího masa z Velké Británie by mohl být zrušen do Vánoc. Více pochybností panuje o postoji Francie. Ani experti nedokáží odhadnout, co Evropská komise podnikne v prípade, že se zeme galského kohouta odmítne podrobit jejímu rozhodnutí i nyní. Mnozí však naznacují, že k Evropskému soudnímu dvoru se celý spor nedostane. Spíše by na radu prišla diplomatická cesta. Francouzská vláda rozhodla o zachování embarga na dovoz britského hovezího 1. ríjna. Jako duvod uvedla, že neexistuje dostatecná "vedecká záruka", aby mohl být zákaz zrušen. Komise už predtím rozhodla, také na základe vedeckých poznatku, že britské maso je nezávadné. Výsledky francouzského šetrení ji však zaskocily a dala svým vedeckým výborem francouzské dukazy prostudovat. Britové v tom však videli jen manévr na ochranu francouzských výrobcu hovezího masa a zacali bojkotovat francouzské výrobky. Na to zareagovali francouzští farmári symbolickým bojkotem britských kamiónu v Calais a potravinová válka se rozhorela naplno. Clenské zeme EU uvalily embargo na dovoz hovezího v roce1996, kdy v Británii propukla nemoc šílených krav. Evropská komise 23. cervence rozhodla, že by tríletý zákaz dovozu britského hovezího mel být zrušen od 1. srpna. Epidemie bovinní spongiformní encefalopatie (nemoc šílených krav) se stala aférou v roce 1996, když se ukázalo, že by se mohla prenášet na cloveka. Británie, kde nejvíce rádila, byla nucena vybít cást svých stád a podrídit se úplnému embargu na vývoz narízenému Evropskou komisí.


Zdroj: ČTK, 31. 10. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 09:17