Agris.cz - agrární portál

V britsko-francouzské válce slov první záblesk příměří

28. 10. 1999 | ČTK

ČTK (Agroweb) 28.10.1999

V britsko-francouzské válce slov první záblesk příměří

Slovní britsko-francouzská válka o hovězí, kterou na svých stránkách v uplynulých dnech rozpoutaly britské bulvární deníky, vstoupila dnes do další fáze, když nejrozšířenější britský list The Sun zaujal poněkud smířlivější postoj a vyzval ke klidu.

"Nechceme válku, avšak Francie se mýlí. Poslouchejte velmi pozorně, řekneme to pouze jednou," napsal Sun na titulní straně, jejíž přesnou kopii přinesl na další stránce ve francouzštině. "Válka o hovězí mezi Británií a Francií může přerůst na nebezpečnou úroveň. Násilí již propuklo. Nebudeme-li opatrní, bude někdo zabit," nabádá list k opatrnosti a snaží se francouzské čtenáře přesvědčit, že hněv Britů není založen naproti francouzské zášti, ale na faktech. Deník Daily Mail však nepolevuje ve své kampani za bojkot francouzských výrobků. "Stále říkejte ‚non'! Ať už politici sesmolí jakoukoli fušeřinu," trvá Daily Mail na svém. Francie podle listu projevila první známky toho, že se snaží z války o hovězí najít cestu ven.

Francouzský ministr zemědělství Jean Glavany naznačil, že by Francie zrušila ilegální bojkot výměnou za přísnější kontrolu britského hovězího, uvedl Daily Mail. Financial Times dnes na titulní straně zase oznámil, že se britský premiér Tony Blair svěřil svému francouzskému protějšku Lionelu Jospinovi, že nynější britsko-francouzské hašteření ho politicky poškozuje. Ve středu Blair v parlamentu prohlásil, že obchodní válka mezi oběma zeměmi by se pro Británii rovnala sebevraždě. S odvoláním na francouzské činitele Financial Times napsal, že Francie a Británie se v zákulisí horečně snaží nynější spor urovnat. "Francouzi si nepřejí, aby spor vytlačil Blairovu vládu z Evropy v době, kdy vykazuje známky toho, že opustí své výhrady vůči euru," uvedl list. V Bruselu se dnes sejde šestnáctičlenný výbor expertů Evropské unie, aby posoudil oprávněnost francouzského bojkotu britského hovězího. Pokud dá výbor za pravdu Británii, vyprovokuje hněvivou reakci ve Francii a velké části Německa. Pokud podpoří Francii, reakce Británie značně omezí ambice Tonyho Blaira dostat Británii do srdce Evropy, soudí Financial Times.


Zdroj: ČTK, 28. 10. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 08:50