Agris.cz - agrární portál

Spor o hovězí přerůstá ve válku silných slov

27. 10. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 27.10.1999

Spor o hovezí prerustá ve válku silných slov

Ve válku silných slov, mohutne prikrmovanou britskými bulvárními listy, prerostl britsko-francouzský konflikt o hovezí. Tón udává The Daily Mail, který již nekolik dní vede kampan za bojkot francouzských výrobku. "Merde!" vypujcil si deník na titulní strane francouzský vulgární výraz pro to, cím farmári zeme galského kohouta prikrmují dobytek.

Tento barvitý termín, kterému i bez slovníku rozumí široká verejnost, zvolil jako popisek k fotografii horících pneumatik v Calais, kde francouzští farmári zorganizovali v úterý dvouhodinovou blokádu. "Anglie ocekává, že každý nakupující splní svou povinnost. Proste reknete ‚non'. A to se týká i jejich nakaženého hovezího," masíruje dál list britské spotrebitele. Když se zbabelí britští politici nemají k cinu, musejí to udelat lidé, nabádá Daily Mail verejnost. "Toto tedy znamená být v srdci Evropy, pane Blaire?" táže se ironicky na titulní strane list The Sun. "Srazím Británii na kolena," popichuje zase své ctenáre list The Express siláckým výrokem šéfa francouzských farmáru v Calais Jeana-Marie Roharda. Britská média se také netají svým pohoršením nad postupem francouzské policie. Ta pri blokáde v Calais jen necinne prihlížela, jak se francouzští farmári dobývali do britských nákladních automobilu, aby zkontrolovali, jaké vezou zboží. "Ale to je prece protizákonné!" nastavil reportér televizeITN mikrofon jednomu z policistu. "To já nevím," dostalo se mu úsmevu a odpovedi. "Jako obvykle, cetníci stáli kolem a neudelali nic," spílá Francouzum Daily Mail. Britští farmári dnes hodlají zintenzívnit svou kampan za bojkot francouzského zboží. Na jihu Anglie hodlají postavit hlídky ke školám, které nadále zarazují do jídelnícku kurata dovezená z Francie.


Zdroj: ČTK, 27. 10. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 19:34