Agris.cz - agrární portál

EU navrhuje obnovení zákazu používání hormonu BST u dobytka

27. 10. 1999 | ČTK

ČTK (Agroweb) 27.10.1999

EU navrhuje obnovení zákazu používání hormonu BST u dobytka

Evropská komise navrhla obnovení zákazu používání a prodeje hormonu BST, který napomáhá ke zvýšení produkce mléka u dojných krav. Dnes o tom informovala agentura Reuters. Bovine Somatrofin (BST) je již zakázán v bloku patnácti zemí a na konci tohoto roku má vypršet pětileté moratorium na jeho používání. Hormon vyrábí biotechnologický a farmaceutický gigant Monsanco Co. ze Spojených států.

"Vědecké doporučení poskytnuté Evropskou komisí (EK) potvrzuje potřebu zakázat to, co bylo v posledním desetiletí zakázáno, a má plnou podporu členských zemí a veřejnosti," uvedl ve svém prohlášení komisař EK pro záležitosti spotřebitelů David Byrne. "Výsledkem toho bude, že bude lépe chráněno zdraví zvířat a blahobyt," sdělil Byrne a dodal, že obnovený zákaz by měl vstoupit v platnost od 1. ledna 2000 s tím, že nebude mít žádný dopad na dovoz mléčných a masných produktů z dalších zemí. Zda BST představuje riziko pro lidské zdraví tím, že lidé pijí mléko z dobytka, který dostal injekci s hormonem, je stále nejisté a je nutné provést další studie, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 27. 10. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 03:41