Agris.cz - agrární portál

Severské pivovary žádají strop na spotřební daň z piva

25. 10. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 25.10.1999

Severské pivovary žádají strop na spotrební dan z piva

Skandinávské a britské pivovary cekají financní krachy, pokud nebudou stanoveny pevné stropy na spotrební dan z prodeje piva. Spolecenství pivovaru ze severských zemí tím varuje predstavitele Evropské unie odpovedné za danové otázky. Napsal to týdeník European Voice.

Znacné rozdíly v míre zdanení prodeje piva zemí Evropské unie deformují pivní trh tím, že nutí spotrebitele kvuli levnejším nákupum prekracovat hranice, prohlašuje kampan "Prijatelná dan za pivo" (FEB), kterou založily pivovary ze severských zemí a Velké Británie. Právní poradkyne FEB Birgit Risová uvedla, že britské pivovary, zejména ty z jihovýchodní cásti, byly postiženy levnejším pivem ze severofrancouzských prístavu. Situace skandinávských pivovaru je ješte horší, protože EU primela tyto zeme omezit kontrolu toho, kolik alkoholu si jejich obcané mohou privézt ze zahranicí, dodala.

Spotrební dan z piva je ve Velké Británii šestkrát vyšší než ve Francii a muže zdvojnásobit velkoobchodní cenu. Zdanení v Dánsku je trojnásobné proti úrovni v sousedním Nemecku. Ve Finsku je zdanení dokonce 15 krát vyšší. "Jednomu clenskému státu Unie by nemelo být dovoleno 15násobne vyšší zdanení oproti druhému," prohlásila Risová. FEB, která nyní zahájila v Evropském parlamentu, Evropské komisi a vládách zemí EU lobbystickou kampan, pripouští, že presvedcit státy s vysokým zdanením piva nebude zdaleka snadné, a to zejména kvuli miliardovým rocním príjmum z techto daní. Spolecenství bylo podle Risové povzbuzeno minulý mesíc prohlášením komisare EU pro jednotný trh Fritse Bolkesteina, který v Evropském parlamentu rekl, že nejvyšším zájmem EU v oblasti spotrebních daní a daní z pridané hodnoty je jejich harmonizace. "Vysoké dane neslouží spotrebitelum. Jen znamenají velmi dobrý trh pro pašeráky," rekla švédská poslankyne Evropského parlamentu za Liberální stranu Gunilla Carlsonová.


Zdroj: ČTK, 25. 10. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 05:45