Agris.cz - agrární portál

Svaz Solana chce značením odrůd brambor zlepšit kvalitu prodeje

21. 10. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 21.10.1999

Svaz Solana chce znacením odrud brambor zlepšit kvalitu prodeje

Oznacení jednotlivých odrud brambor pri prodeji je podle Svazu pestitelu a zpracovatelu brambor Solana (Svaz Solana) duležité jak pro zemedelce, tak i pro obchodníky a spotrebitele. "Dusledné oznacování odrud pomuže zlepšit kvalitu prodeje a zároven napomuže zprehlednit situaci na trhu s bramborami," rekl dnes predseda svazu Antonín Suva.

"Spotrebitel musí mít v obchodech možnost výberu brambor podle zpusobu využití a zpracování, což prodej s oznacením odrud zarucuje," sdelil Suva. Identifikace brambor predstavuje pri prodeji podle jeho slov zvýšené nároky na prodejce, kterí musí vytvorit vhodné nákupní podmínky a kontrolovat pravdivost uvádených odrud. Svaz Solana založil v roce 1997 Výrobne obchodní bramborárské družstvo Solana (Družstvo Solana) se sídlem v Pelhrimove. Družstvo Solana obchoduje pouze s certifikovanou sadbou a má zájem na tom, aby ceny sadby a ostatních brambor mely pri obchodování a dodržení kvality odpovídající úroven v hodnote zboží. Snaha o prosazení narovnání trhu s bramborami je prvoradým úkolem družstva, které má 33 clenu. "Naším hlavním cílem je vyloucit z obchodu ruzné prekupníky predevším z rad fyzických osob, kterí neprospívají soucasnému stavu na trhu s bramborami. Toto si musí uvedomit všichni pestitelé," dodal Suva. Svaz Solana, založený v roce 1991, je organizací zemedelských prvovýrobcu s propojením na zpracovatele a obchodníky s brambory. Svaz, jenž vznikl po vzoru bramborárské organizace v Nizozemsku, má 185 clenu z celé Ceské republiky.


Zdroj: ČTK, 21. 10. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 19:42