Agris.cz - agrární portál

MZe s některými body kritiky zemědělství v posudku EU nesouhlasí

21. 10. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 21.10.1999

MZe s nekterými body kritiky zemedelství v posudku EU nesouhlasí

Prestože posudek Ceské republiky, který zverejnila Evropská komise, byl pro resort zemedelství méne kritický než pro jiná odvetví, s nekterými výtkami Ministerstvo zemedelství CR nesouhlasí. Jde zejména o oblast pudního fondu, lesního hospodárství a zootechniky. Vyplývá to z reakce na posudek EK, kterou poskytlo tiskové oddelení MZe.

V oblasti pudního fondu kritizuje EU podíl státního vlastnictví zemedelské pudy a stav katastrální registrace pudy. Podle MZe však komise nezohlednila rozsah výmery státní pudy, která ciní zhruba deset procent celkové výmery státu, a to, že již vstoupil v platnost zákon o prodeji státní pudy. Plnou digitalizaci katastru nemovitostí ocekává MZe v roce 2003 za financní spoluúcasti strukturálních fondu EU. Ministerstvo dále soudí, že EK ve svém posudku precenila dopad právních sporu na tempo privatizace, protože restituce zemedelského majetku jsou v soucasné dobe již z 95 procent dokonceny a rozsah sporu je zanedbatelný.

MZe také odmítá to, že neexistuje v CR podpora zalesnování ani režim ochrany lesu pred znecištováním ovzduší, protože tyto cinnosti se v CR dejí podle platných zákonných norem. Kritizovanou nedostatecnou harmonizaci lesního zákona s predpisy EU odstraní v dohledné dobe novela lesního zákona, kterou již ministerstvo zpracovalo a postoupí ji ke schválení Parlamentu CR.

Za ne zcela primerenou oznacilo MZe kritiku EK v oblasti zootechniky, protože legislativa vedení plemenných knih, cinnosti chovatelských organizací a kontroly užitkovosti hospodárských zvírat z velké cásti splnuje požadavky EU. Další požadavky se pak zohlednují v projednávaném zákonu o šlechtení, plemenitbe a evidenci hospodárských zvírat, který vstoupí v platnost napresrok.

V oblasti regulacních mechanismu EK kritizovala neexistenci tržních rádu a poukázala na nesoulad v licencním systému. MZe však využívá pouze ty prvky, které mu umožnuje právní rád CR. Jakmile ale vstoupí v platnost zákon o zemedelském intervencním fondu, který v soucasnosti projednává Poslanecká snemovna, zavede MZe skutecné tržní rády na mléko a cukr. CR nicméne není povinna prijmout všechny spolecné tržní organizace platné v EU, musí však být pripravena na jejich bezproblémové zaclenení do systému v okamžiku vstupu CR do EU.

Systém vývozních a dovozních licencí CR, který se odlišuje od EU bude podle MZe harmonizován v základních rysech asi rok pred vstupem CR do EU. Prestože EK ocenila priblížení ceské legislativy v oblasti veterinární, kritizovala napríklad absenci Nákazového fondu, urceného napríklad k rešení závažných epidemií. Kritice se nevyhnulo ani technické zázemí hranicních kontrol, jejichž soucasný stav neumožnuje v plné míre odber vzorku pri fyzických kontrolách zvírat ani provádení fyzické kontroly živocišných produktu.

EK také poukázala na ne zcela shodnou právní úpravu systému mimorádných opatrení. Ta se sice mezi EU a CR liší, nicméne praxe v této oblasti je v obou zemích shodná. Pri príprave dodatkového protokolu k asociacní dohode však EK zmínený systém v CR akceptovala. Kritizovaná nedokoncená evidence hospodárských zvírat v CR bude podle MZe hotova u skotu v prvním ctvrtletí príštího roku, u prasat ve ctvrtém ctvrtletí príštího roku a u ovcí, koz a koní v roce 2001.


Zdroj: ČTK, 21. 10. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 08:54