Agris.cz - agrární portál

ÚOHS: Minimální nákupní cena mléka je zcela v souladu se zákonem

30. 3. 1999 | ČTK

BRNO 30.brezna (CTK) - Stanovení minimální nákupní ceny 7,20 Kc za litr mléka je podle Úradu pro ochranu hospodárské souteže(ÚOHS) zcela v souladu s platnými zákony. Ministerstvo financí má pri nynejší tržní situaci, která je z pohledu Státního fondu tržní regulace (SFTR) mimorádná, pro zavedení cenové regulace oporu v zákone 526/1990 o cenách. CTK to dnes sdelil mluvcí ÚOHS Ivo Skoumal.

Vysvetlil, že producenti mohou nabízet na rozdíl od maximální ci pevné ceny mléko za více než 7,20 Kc/l. Na domácím trhu navíc nenastala mimorádná situace omezením hospodárské souteže. "Úrad není oprávnen zasahovat do pravomocí ministerstva financí," dodal Skoumal.

ÚOHS podle Skoumala v minulosti pokutoval mlékarská družstva za snahu uplatnit jednotné ceny od svých clenu vuci mlékárnám. Úrad zasáhl kvuli zakázané cenové dohode mezi konkurenty, což je jeden ze zvlášt závažných prípadu narušení hospodárské souteže. Nelze tedy srovnávat prípad stanovení minimální ceny a prípad cenové dohody mlékarských družstev, dodal.

Skoumal upozornil, že ÚOHS musí respektovat rozhodnutí orgánu státu, k nimž je zmocnuje príslušný zákon. Pokud však dojde mezi soutežiteli k cenovým dohodám, musí naopak zasáhnout.

Podle mluvcího ministerstva zemedelství Pavla Kováre by úplná liberalizace tuzemského trhu s mlékem vedla k okamžitému poklesu nákupní ceny této komodity na šest a méne korun za litr. Zároven by rychle poklesly stavy dojnic, protože taková cena není pro podnikatele rentabilní.

Naproti tomu rada mlékáren a Sdružení soukromých zemedelcu (SSZ) CR vyslovily se zavedením minmální ceny nesouhlas. Podle SSZ institut minimální ceny nemá legislativní oporu v právním rádu CR a jde o nesystémové opatrení, které výrazne omezuje svobodné rozhodování podnikatelských subjektu.

Se zavedením minimální ceny nesouhlasí ani predseda Asociace soukromého zemedelství a poslanec za ODS Stanislav Nemec. "Bez ohledu na výši této ceny je takové rozhodnutí zcestné. Není mi jasné, jakým zpusobem hodlá SFTR narídit mlékárne, která nic od státu nepožaduje, aby platila ze svých soukromých penez neco, co nechce," dodal Nemec.

Podle Nemcových slov bude dusledkem zavedení minimální ceny snížení výkupu mléka v CR.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 30. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 00:04