Agris.cz - agrární portál

Mlékaři dali SFTR ultimátum, jinak přestanou vykupovat mléko

30. 3. 1999 | ČTK

Mlékari dali SFTR ultimátum, jinak prestanou vykupovat mléko

JIHLAVA 30.brezna (CTK) - Pokud Státní fond tržní regulace, potažmo ministerstvo zemedelství, nevyreší do 31.brezna kritickou situaci na trhu s mlékem, hrozí zpracovatelé, že od 1.dubna nebudou moci zabezpecit zpracování veškerého nabízeného mléka. Shodla se na tom výkonná rada Ceskomoravského svazu mlékárenského na dnešním jednání v Jihlave, kterého se zúcastnil i reditel SFTR Jan Höck.

Podporu svého stanoviska svaz získal i na následujícím jednání s prvovýrobci.

Svaz požaduje, aby se absolutní množství prebytku mléka vyvezlo za predem stanovených podmínek, to je s pevne stanovenou subvencí na tunu exportovaného výrobku. Pro duben je predpokládaná prumerná subvence na litr nakoupeného mléka o tucnosti 3,6 procenta 3,06 koruny, vztaženo ke garantované cene 7,20 Kc, uvedl výkonný reditel svazu Vít Bartošek.

Nahromadené zásoby másla z prvního ctvrtletí by mel SFTR vykoupit za intervencních podmínek stanovených pro toto ctvrtletí.

Prípadný prebytek mléka v regionu, který nebude možno vykoupit regionálními mlékárnami, by mely za predem definovaných podmínek jako státní zakázku zpracovat urcené mlékárny.

Svaz dále požaduje, aby byly prepracovány zásady regulace trhu s mlékem pro II. až IV.ctvrtletí a požaduje po ministerstvu zemedelství, aby stanovilo rocní produkci mléka v CR.

Jaroslava Mikešová nol


Zdroj: ČTK, 30. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 13:15