Agris.cz - agrární portál

Malajsie zlikviduje přes milión prasat kvůli záhadnému viru

30. 3. 1999 | ČTK

Malajsie zlikviduje pres milión prasat kvuli záhadnému viru

KUALA LUMPUR 30.brezna (CTK) - Malajsie hodlá nucene vybít pres jeden milión prasat, aby tak zastavila šírení záhadného prasecího viru, který si už vyžádal i 69 lidských životu. S odvoláním na dnešní oznámení místopredsedy vlády Abdullaha Ahmada Badawiho o tom informovala agentura AP.

Malajsijské úrady se zatím marne snaží identifikovat puvodce virové encefalitidy, která sužuje prasecí farmy v zemi od lonského ríjna. Posledních pet obetí - všichni byli majiteli farem - zemrelo v pondelí.

Vláda puvodne oznámila, že bude nucene poraženo kolem 350.000 prasat v urcitých vesnicích v nejhure postižených státech Negri Sembilan a Perak. Podle dnešního Badawiho prohlášení však bude dalších 950.000 prasat likvidováno v dalších vesnicích státu Negeri Sembilan v rámci preventivních opatrení.

Úrady puvodne identifikovaly nemoc jako tzv. japonskou encefalitidu, která napadá prasata a je prenosná na cloveka štípnutím moskytu rodu Culex. Tato nemoc však byla spolehlive diagnostikována jen v 18 prípadech, které pozdeji skoncily smrtí.

Nyní chovají malajsijské úrady podezrení, že jde o nové objevení viru Hendra, který se, jak se obávají, prenáší na lidi prímým kontaktem s nakaženými prasaty, at už živými nebo mrtvými. O tomto viru, který se poprvé objevil v Austrálii, kde zabíjel dostihové kone a kde mu v roce 1994 padli za obet i tri lidé, se toho ví jen málo.

Príznaky napadení virem Hendra jsou velmi podobné jako u japonské encefalitidy - vysoké horecky, bolesti svalu a kóma, které muže koncit až smrtí.

Vojenské jednotky už pred týdnem zahájily likvidaci prasat v nejhure zasažených oblastech. Mnozí chovatelé své farmy opustili v obavách z nemoci, mnozí jiní však odmítají nechat své vepre zastrelit nebo je alespon nechat zlikvidovat bez kompenzace.

Podle dnešních Badawiho informací má malajsijská vláda v plánu ustavení trustového fondu pro farmáre, z nehož by se jim vyplácelo po 50 ringgitech (zhruba 450 kc) za každé prase zlikvidované vládními vojáky. Za každý kus, který zabijí dobrovolne, pak mají farmári dostat navíc tri ringgity, uvedl dnes Badawi.

Virová epidemie, která vyvolala "válku proti prasatum", prijde Malajsii na stovky miliónu ringgitu, a je tedy pro recesí stiženou malajsijskou ekonomiku znacnou ranou.

tw mž


Zdroj: ČTK, 30. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 07:36