Agris.cz - agrární portál

EK: Polsko nekonzultovalo zvýšení cel s EU

29. 3. 1999 | ČTK

BRUSEL 29.brezna (zpravodaj CTK) - Polské rozhodnutí zvýšit cla na dovoz obilí, drubeže, hovezího masa a jogurtu nebylo konzultováno s Evropskou komisí a jde "nesprávným smerem", rekl dnes mluvcí komise Gerry Kiely.

Uvedl, že komise nebyla ješte zpravena o presné povaze polských opatrení, nicméne je predem jasné, že nedošlo ke konzultacím, což je povinnost podle asociacní dohody.

"Chceme obchodní bariéry snižovat, nikoli zvyšovat. Jakákoli nová cla jsou krokem špatným smerem," uvedl Kiely s tím, že zprávy o techto zámerech pricházejí nejen z Polska, ale i dalších pridružených zemí.

Polsko zduvodnilo podle neoficiálních pramenu své rozhodnutí nicivými úcinky subvencovaných dovozu potravin z EU na své zemedelce a vnitrní trh. Rozhodnutí o zvýšení dovozních cel ješte nenabylo platnosti a míra jejich vzrustu bude teprve oznámena ve sbírce zákonu.

Když Ceská republika ztížila loni dovoz západoevropských jablek, rozpoutala komise protiútok založený práve na argumentaci, že opatrení s ní nebylo konzultováno. Jablka ovšem nepatrí mezi komodity, na než se vztahují podpory vyplácené z rozpoctu unie.

Podle dohod o pridružení (asociacních dohod) se na zemedelské produkty obecne nevztahuje bezbariérový pohyb zboží a teoreticky lze celní tarify upravovat podle potreby, ovšem po povinných konzultacích.

Polská strana uvádí, že takové konzultace provedla, protože pred dvema mesíci komisi o svých zámerech informovala. Exekutiva EU však má zato, že takové konzultace se mají týkat nikoli jen mlhavých zámeru, ale presných opatrení.

bar ple


Zdroj: ČTK, 29. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 23:46