Agris.cz - agrární portál

Česká i Slovenská republika vyloučí léčiva z krmných směsí

26. 3. 1999 | ČTK

Ceská i Slovenská republika vyloucí léciva z krmných smesí

BRNO 26.brezna (CTK) - Problémy v oblasti veterinární ochrany pri vzájemném agrárním obchodu prekonali na svém dnešním jednání v Židlochovicích u Brna ministri zemedelství CR a SR Jan Fencl a Pavel Koncoš. "Obe zeme mají zájem vyloucit medikaci z krmných smesí, jak to požaduje Evropská dohoda," rekl dnes novinárum Jan Fencl.

Experti mají podle nej nastavit do 30.cervna a 1.zárí takové podmínky, které nevyloucí možnosti ceského exportu. Za špatnou zprávu oznacil prebytek veprového masa na slovenském trhu, když Ceskou republiku i ostatní zeme cekají ochranná opatrení SR.

O zavedení kvót na dovoz živých prasat a veprového masa z Ceské republiky s platností od 1.dubna do konce letošního roku rozhodla slovenská vláda ve stredu. Kvóta byla stanovena na 2250 tun pro živá prasata a 3850 tun pro veprové maso. Ve stejném termínu mají být vyhlášena dodatková cla vuci tretím zemím.

Ministr Koncoš vysvetlil, že nabídka slovenských chovatelu nyní ciní 19.000 tun veprového. Intervencní nákup 7000 tun bude pritom za 40 SK/kg. Na Slovensku se pritom jatecná prasata bud nevykupují, prípadne za ceny 36 až 38 SK. Dovozy v živém dosahují asi 32 SK/kg.

"Na Slovensku se objevily prebytky v dusledku nestejných ekonomických podmínek," doplnil.

Oba ministri se dnes dohodli i na zásadách, podle nichž do 15.dubna urcí postup ve vzájemném posuzování agrárního obchodu. Ceská i slovenská strana by poté nemela vyhlašovat jednostranná ochranná opatrení bez domluvených procedur.

Za první dva mesíce letošního roku pokleslo kladné saldo obchodu Ceské republiky a Slovenska se zemedelskými a potravinárskými komoditami o 17,6 procenta a cinilo 789 miliónu korun. Celkový ceský agrární vývoz na Slovensko za tuto dobu cinil 1,364 miliardy korun, zatímco agrární dovoz ze Slovenska do CR mel hodnotu 575 miliónu korun.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 26. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 09:50