Agris.cz - agrární portál

Šetření situace na trhu kuřat zahájil ÚOHS již počátkem března

24. 3. 1999 | ČTK

Šetrení situace na trhu kurat zahájil ÚOHS již pocátkem brezna

BRNO 24.brezna (CTK) - Dohodu o minimálních cenách drubeže od letošního 19.dubna a situaci na daném trhu šetrí Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS). Monitoring zahájil pocátkem brezna, tedy ihned poté, co získal informace o uvedeném úmyslu zpracovatelu a chovatelu jatecné drubeže. Pro CTK to dnes uvedl mluvcí ÚOHS Ivo Skoumal.

Z pondelního jednání prezidenta Agrární komory CR Václava Hlavácka a zástupcu rozhodujících zpracovatelu vyplynulo, že od 19.dubna má zmrazené kure pro obchodníky stát nejméne 54 korun ze kilogram a chlazené balené 56 Kc/kg. Údajne jde o oduvodnené náklady na tyto výrobky.

"Šetrení nebylo dosud ukonceno," doplnil Skoumal. Upozornil, že dohody o cenách a uzavrení trhu považuje kartelové právo za nejzávažnejší zpusob narušení souteže. Poškozen je i spotrebitel, a to nuceným nákupem za nepríznivé ceny. Informace o podobných dohodách získává ÚOHS z vlastních šetrení, ale vítá i upozornení ze strany ostatních soutežitelu a spotrebitelu.

Podle tiskového mluvcího MZe Pavla Kováre jde o iniciativu Agrární komory, která je motivována snahou zajistit chovatelum a zpracovatelum drubeže patricnou úhradu jejich nákladu. Pokles cen kurat je však podle neho dusledkem previsu nabídky nad poptávkou a pri cenových jednáních je treba mít na pameti hranici, pri níž ješte budou kurata prodejná.

Kovár dále uvedl, že nelze napríklad stanovit cenu tak vysokou, aby vyprovokovala nárust dovozu, a potom požadovat na státu, aby zpracovatele a chovatele pred dovozy ochránil. Nynejší prumerná spotrebitelská cena kuchaného kurete bez drubku byla ve 12.týdnu letošního roku 46,65 koruny za kilogram.

Jirí Macík Oldrich Pribík mha


Zdroj: ČTK, 24. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 20:18