Agris.cz - agrární portál

Moravská přehlídka hřebců přilákala chovatele

24. 3. 1999 | ČTK

Moravská prehlídka hrebcu prilákala chovatele

TLUMACOV (okres Zlín) 24.brezna (CTK) - Zušlechtit ceský chov teplokrevných koní mají v budoucnosti nejlepší z 30 hrebcu, hodnocených pri dnešní moravské prehlídce v Zemském hrebcinci v Tlumacove na Zlínsku. Na 10.dubna chystají zdejší chovatelé dražbu 35 klisen a valachu.

Poprvé v tuzemsku zacali v tomto roce v hrebcinci zkoušet plemenitbu inseminací cerstvým spermatem. "Až se naucíme tímto zpusobem pracovat, a chovatelé si na nej zvyknou, povede to v praxi ke znacnému snížení plemeníku a nákladu spojených s jejich chovem. Nyní máme na Morave v 80 místech asi 100 plemeníku," rekl CTK reditel hrebcince Leopold Mamica.

Na Morave je rocne pripoušteno zhruba 2000 teplokrevných klisen. Jedno úspešné zabreznutí kobyly stojí v tlumacovském státním hrebcinci 3000 korun. "Stát tímto zpusobem podporuje chov koní v CR. Pokud by plemennou práci negarantoval, byla by tato cástka nekolikanásobná," uvedl Mamica. Odhadl, že rocní náklady na ustájeného plemeníka se pohybují kolem 30.000 korun.

Tlumacovský státní hrebcinec nakupuje kone též v Nemecku, Francii a Nizozemsku. Mamica se pochlubil, že loni tamním partnerum výhodne prodali jednoho ze svých plemeníku a mohli si koupit pet jiných. Cena kone se na zahranicních aukcích pohybuje kolem jednoho miliónu korun, i když prý také tam šly ceny dolu. V tuzemsku stojí plemeník kolem 100.000 korun.

Tlumacovští v soucasnosti chovají na 300 koní. Teplokrevníci jsou pripravováni pro parkurové skákání, sportovní, rekreacní a westernovou jízdu, ale také pro hipoterapii.

Ladislav Koželuha hlš kš


Zdroj: ČTK, 24. 3. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:59