Agris.cz - agrární portál

Výbor EU pro vepřové maso nic nezměnil na režimu subvencí

19. 1. 1999 | ČTK

Výbor EU pro veprové maso nic nezmenil na režimu subvencí

BRUSEL 19.ledna (zpravodaj CTK) - Rídící výbor EU pro veprové maso dnes nic nezmenil na svém prosincovém rozhodnutí snížit o polovinu subvence na vývoz veprového do pridružených zemí strední a východní Evropy vcetne CR. Zástupci komise a clenských zemí se zabývali hodnocením dopadu tohoto opatrení na trhy v CR a dalších kandidátských státech.

Výbor složený ze zástupcu clenských státu nemohl toto rozhodnutí zmenit, pokud by to nenavrhla komise. Ta však nemá nic takového zatím v úmyslu. "Z iniciativy komise byly vývozní refundace sníženy. Bylo by predcasné toto rozhodnutí revidovat," rekl CTK duveryhodný zdroj exekutivy EU. Detaily ze zasedání, které ješte trvá, budou podle nej známy ve stredu.

Evropská komise prosadila toto rešení proti vuli nekterých clenu poté, co se dostala v listopadu a prosinci do tvrdého sporu s Ceskou republikou kvuli laciným vývozum dotovaného veprového masa z EU poškozujícím ceské výrobce. Sdelila tehdy, že snížení subvencí platí formálne do príští schuze rídícího výboru, která se konala dnes.

Rozhodnutí spocívá ve snížení exportní subvence ze 40 na 20 eur (1400-700 Kc) na 100 kilogramu. Znamená to, že na jeden kilogram veprového Unie od 9.prosince vyplácí nikoli 14, ale sedm korun.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 19. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 11:53