Agris.cz - agrární portál

Odbytové družstvo Solana zajistí prodej 300.000 tun brambor

19. 1. 1999 | ČTK

KOŠETICE (okres Pelhrimov) 20.ledna (CTK) - Odbyt zhruba 300.000 tun brambor chce výhledove svým clenum zabezpecit výrobní a odbytové družstvo Solana se sídlem v Košeticích na Pelhrimovsku. Ješte letos chce nákladem 50 miliónu korun vybudovat vlastní zpracovnu brambor. Pro CTK to po dnešní valné hromade loni založeného družstva uvedl predseda Agrodružstva Košetice Antonín Suva.

Sdružování prvovýrobcu do odbytových družstev a spolecností, která by se stala rovnocenným partnerem velkých odberatelu, zejména pri stanovování cen, již nekolik let prosazuje soucasný ministr zemedelství Jan Fencl. Jak nedávno upozornil, práve pres odbytová centra poplynou v budoucnu státní dotace do prvovýroby. Na podporu jejich vzniku letos ministerstvo zemedelství vynaloží 30 miliónu korun.

Zásady cerpání dotacního titulu ješte ministerstvo sice nezverejnilo, ale Fencl avizoval, že tyto peníze budou urceny na informacní kampan a budování administrativního zázemí.

Suva by však privítal, kdyby ministerstvo nejakým zpusobem dotovalo i nákup potrebných technologií. "Na vybudování potrebného zpracovatelského zázemí nemáme dostatek penez, budeme si muset vzít úver," konstatoval. "Od ministerstva zemedelství bychom potrebovali bud garanci úveru, nebo dotaci úroku," zduraznil.

Košetické odbytové družstvo v soucasné dobe sdružuje 33 prvovýrobcu, kterí brambory pestují na zhruba 10.000 hektarech. Protože fungovat zacalo koncem minulého roku, zobchodovalo zatím asi 3000 tun brambor. Prodalo je za ceny o padesát haléru vyšší než jednotliví pestitelé, v lednu aktuálne kilo za 4,50 Kc,

informoval Suva.

Jaroslava Mikešová jw


Zdroj: ČTK, 19. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 06:00